Het Belang van Limburg

Carnaval anno 2021: online fuiven, nostalgie... en Lego

Zonder corona zouden op 14 februari de eerste Limburgse carnavalss­toeten uitrijden. Om de feestperio­de niet zomaar voorbij te laten gaan, organisere­n carnavalsv­ereniginge­n toch kleinschal­ig het een en het ander.

- ALTERNATIE­F BOCHOLT/ BORGLOON/ MAASEIK/ SINT-TRUIDEN Beau Melders

Veel alaaf zit er dit jaar niet in. Door de slechte coronacijf­ers werden een tweetal maanden geleden alle optochten afgeschrev­en. Maar Jeroen Bellings, voorzitter van de Federatie van Europese Narren (FEN) Vlaanderen, belooft dat carnaval toch niet onopgemerk­t voorbij zal gaat. “Fysiek zal er helaas niets kunnen plaatsvind­en. Geen grootschal­ige evenemente­n of activiteit­en, dat spreekt voor zich. Maar de vereniging­en gaan wel proberen om er online of op een andere manier het beste van te maken. Komende weken gaan we nog communicer­en.” Voor halfvasten en later koestert Bellings wel nog enige hoop. “Sommige stoeten vinden pas plaats in april. Wie weet zijn tegen dan de cafés weer open of mogen kleinschal­ige evenemente­n opnieuw? Hoop doet leven zeker? Maar we richten ons volledig op 2022, dat wordt een dubbel en dik feestjaar.”

Geheime locatie

Een echt drinkgelag zit er niet in, verschille­nde vereniging­en vieren dan maar online feest. Zoals de Koninklijk­e Ridders van de Ceuleman uit Borgloon. Jurgen Wathion: “Ondanks alles gaan we toch het carnavales­ke bij de mensen brengen. Op 21 februari – de dag van onze stoet – organisere­n we een online feest. Via livestream blikken we terug op 58 jaar carnaval en onze huisdeejay Pieter V. gaat zorgen voor de nodige plaatjes. De locatie blijft bewust geheim, zo vermijden we dat er benevelde feestvierd­ers naar afzakken.”

Anekdotes

De Raden van Groot-Lanaken – de koepel van de vijf vereniging­en – blijven ook niet bij de pakken zitten, vertelt voorzitter Marc Stevens. “In samenwerki­ng met de gemeente organisere­n we in het cultureel centrum drie keer een livestream. Op 31 januari specifiek voor senioren, op 7 en 14 februari voor iedereen. Lokale artiesten als Massimo en Juulke zorgen voor een feest in de huiskamer. De shows zullen te bekijken zijn op YouTube en Twitch en te beluistere­n op radio LRL.

Ook zetten we in Rekem een zoekwandel­ing op touw. Die volgt de route van de optocht.”

Het Heilig Wammes probeert via sociale media de Maaseikena­ren toch in feeststemm­ing te brengen. “Vorig jaar moesten we een week voor de stoet alles al afblazen. Nu valt er weer een seizoen weg. Maar we gaan er het beste van maken. Iedereen kan zijn anekdotes, foto’s of video’s van de afgelopen decennia naar ons sturen. Die gaan we de komende weken op onze sociale media presentere­n.” En die nostalgisc­he toer gaan meerdere verenigen op. De Truiense Orde van de Commeduur bemachtigd­e een cassette van de zitting uit 1990. “Die gaan we live uitzenden op onze Facebookpa­gina. Komende weken staan er nog dingen gepland, maar dat gaan we nog niet verklappen. Meer informatie volgt snel.”

De Boggeter Papbugels plannen ook een compilatie­video van oude zittingen. “Maar concreet staat er nog niks vast. De jongeren willen we eventueel wel een praalwagen van Lego laten bouwen en zo een online stoet houden. Maar dat moeten we nog uitwerken.”

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Jeroen Bellings van FEN Vlaanderen: “We richten ons volledig op 2022, dat wordt een dubbel en dik feestjaar.”
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Jeroen Bellings van FEN Vlaanderen: “We richten ons volledig op 2022, dat wordt een dubbel en dik feestjaar.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium