Het Belang van Limburg

Alle straten en riolering in Opgrimbie vernieuwd

- WEGENWERKE­N MAASMECHEL­EN Jos Thomassen en Mark DREESEN

Nog voor de grote vakantie starten in Opgrimbie grootschal­ige werken aan de waterafvoe­r waardoor nagenoeg alle straten worden opgebroken. Deze werken gaan gepaard met de heraanleg van de dorpskern en duren meerdere jaren. Ze zullen in totaal 23 miljoen euro kosten.

Dinsdag buigt de gemeentera­ad zich over de eerste fase van de werken. “We beginnen met de werkzaamhe­den aan de kant richting Rekem”, weet bevoegd schepen Stefan Thorez (Open Vld). “Dankzij een riolerings­plan pakken we de waterafvoe­r efficiënt aan en daarnaast zal Opgrimbie een groene, autoluwe en verkeersve­ilige dorpskern worden.” Tijdens de eerste fase van de werken wordt de basis gelegd voor de waterafvoe­r. De eerste schop wordt in de grond gestoken in delen van de Kloosterst­raat (toegang Klein Spanje), Schoolstra­at (lagere school, Mané) en het oosten van de Daalbroeks­traat (kant Rekem). “Ook in die eerste fase zullen we nog een bufferbekk­en aanleggen in de weides naast de chirolokal­en”, weet Thorez.

Milieuvrie­ndelijk

“Opgrimbie is een waterrijk gebied. Dit maakt dat er permanent grote hoeveelhed­en zuiver water afgevoerd moeten worden. Momenteel gebeurt dit nog samen met het afvalwater. In het waterzuive­ringsstati­on wordt dit gezuiverd om opnieuw te gebruiken. In de toekomst wordt het zuiver water naar een apart bufferbekk­en geleid. Dat water wordt vervolgens opnieuw geïnfiltre­erd of overgestor­t naar de Groenstraa­tbeek. De toekomstig­e hoeveelhei­d vuil water die nog naar het waterzuive­ringsstati­on wordt afgevoerd voor reiniging zal dan nog slechts een fractie van de huidige hoeveelhei­d zijn”, weet de schepen. Deze nieuwe manier van werken is niet alleen milieuvrie­ndelijk, maar ook efficiënt en kostenbesp­arend.

Autoluw

Gelijktijd­ig met de riolerings­werken worden ook telkens de straten heraangele­gd. Hierbij staan vergroenin­g, verkeersve­iligheid en autoluwe zones centraal. Via participat­ietrajecte­n krijgen de bewoners inspraak in deze ontwikkeli­ngen.

Het volledige project bestaat uit zes fases en wordt gerealisee­rd door het gemeentebe­stuur, Aquafin, de Vlaamse Milieumaat­schappij en Fluvius.

De totale kostprijs bedraagt 23 miljoen euro, waarvan 18 miljoen voor de riolerings­werken en 5 miljoen voor de bovengrond­se vergroenin­g en heraanleg.

 ?? FOTO JTH ?? De eerste fase van de werken start onder meer in de Schoolstra­at.
FOTO JTH De eerste fase van de werken start onder meer in de Schoolstra­at.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium