Het Belang van Limburg

“Het is niet omdat we hier blijven dat we er onze voeten aan vegen”

- ÉÉN Wout Desmytere

Hij stond op de eerste rij toen Tom Waes bijna over z’n nek ging na het eten van West-Vlaamse vette derms. En straks slaat klankman Pascal Braeckman ook gade hoe z’n strijdmakk­er zich aan een sledehonde­nrace door de Hoge Kempen waagt en zich onder handen laat nemen door een Congolese kapper in Brussel. “Het is niet omdat we de landsgrenz­en nooit zijn overgestok­en, dat we er onze voeten aan hebben geveegd.”

Tom Waes zonder Pascal Braeckman (59), kijkers zouden het niet pikken. Toen de klankman met typerende korte broek jaren geleden voor het eerst in beeld kwam in Tomtestero­m, werd hij door zijn droge commentaar bijna even belangrijk voor het programma als Waes zelf.

Van Wauters vs. Waes tot Reizen Waes: waar zijn kompaan ook ging, volgde Braeckman. Dus ook in Reizen Waes: Vlaanderen, dat momenteel op Eén loopt. “Maar toch niet altijd. Er wordt al jaren met verschille­nde ploegen gedraaid. De opnames worden dus verdeeld. Zoals je al zag, was ik erbij in West-Vlaanderen, later volgen nog Limburg en Brussel.” En niet Vlaams-Brabant, waar Braeckman opgroeide? “Helaas. Je hebt niet altijd zelf te kiezen.” (lacht)

Hotel

Staycation­s waren vorig jaar in trek. Menig Vlaming postte op Facebook of Instagram hoe hij de geneugten van eigen land had ontdekt. Voor Braeckman was dat niet anders. “Nochtans had ik dat niet verwacht, want ik ken Vlaanderen écht heel goed. (lacht) Dat heb ik niet alleen te danken aan mijn televisiew­erk. Ik ben ook nog als technicus met Clouseau op tour geweest, dus ik heb best wel wat plekken gezien. Maar ik moet toegeven: verschille­nde van onze locaties hebben me echt verbaasd.

Die stoeltjesl­ift in Heuvelland bijvoorbee­ld. Ik kende dat dus niet hé.”

Verbazing: het is een sleutelwoo­rd bij Reizen Waes. “Het is niet omdat we de landsgrenz­en nooit zijn overgestok­en, dat we er onze voeten aan hebben geveegd. We hebben het opgevat als een normaal seizoen en zijn op zoek gegaan naar mooie, inspireren­de verhalen. En ook het opnemen verliep eigenlijk niet anders dan vroeger. We sliepen nu ook gewoon op hotel.”

De opnames vonden afgelopen zomer plaats, toen de maatregele­n soepeler waren dan nu. Momenteel zit Braeckman weer thuis. “Normaal gezien zou ik nu op het domein van de Planckaert­s zitten in Frankrijk, maar ook die opnames zijn wat achteruit geduwd. Ach, ik weet me wel nog even bezig te houden. Ik wind me er niet te veel meer in op, dat helpt de zaak toch niet vooruit.” Hopen dat het binnenkort keert, dus. En dat Braeckman weer met z’n makker op pad kan voor Reizen Waes: Nederland.

→ ‘Reizen Waes Vlaanderen’, één, 20.05 uur

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Ook in eigen land verzorgde Pascal Braeckman de klank van Tom Waes.
FOTO JAN VAN DER PERRE Ook in eigen land verzorgde Pascal Braeckman de klank van Tom Waes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium