Het Belang van Limburg

Actrice Tania Kloek werkt nu als boekhoudst­er

- Tom Vets

U bent uw 9-to-5-job beu? Tania Kloek is blij dat ze er op haar 47ste eindelijk een heeft. Vorig jaar begon de Antwerpse, die nog even te zien is in De Zonen van Van As, aan een nieuw hoofdstuk in haar leven. Niet als actrice, maar als boekhoudst­er.

“Ik heb recent niet meer geacteerd, en er ligt ook geen mooie rol in het verschiet”, steekt Tania Kloek van wal. Nochtans is de Antwerpse actrice momenteel te zien in twee tv-series. Maar Fair Trade, voorlopig alleen op Streamz te bekijken, werd al in 2018 opgenomen. En de laatste stuiptrekk­ing van De Zonen van Van As, waarin ze vijf seizoenen lang Martine Van As-Baels speelde, lag ook anderhalf jaar op het schap. Toch bespeuren we geen paniek bij de actrice, die sinds de jaren negentig in talloze Vlaamse films en series opdook. Ze straalt juist rust uit als we haar spreken. “Ik ben in juni afgestudee­rd als boekhoudst­er. Ik heb nu een 9-to5-job. Maar: er is nog altijd ruimte om te acteren. Helemáál kappen met televisiew­erk was nooit een optie. Daarvoor doe ik het te graag.”

Je had wel je zinnen gezet op een zesde seizoen van ‘De Zonen van Van As’.

“En dat komt er helaas niet meer. We zouden dat zesde seizoen in de zomer van 2021 opnemen. Maar enkele weken geleden kregen we plots het bericht dat VTM geen nieuwe bestelling meer plaatst. Dat kwam even hard binnen, want ik speelde de rol van Martine doodgraag. De samenwerki­ng met cast en crew was ook optimaal. Het is voor iedereen een harde noot om te kraken. Dat het op deze manier afloopt, is extra zuur omdat het verhaal voor de kijker abrupt stopt. Als je op voorhand weet dat je bezig bent aan het laatste seizoen, kan je daar in de scenario’s op inspelen.”

Hebben jullie een reden gekregen voor de stopzettin­g?

“Nee. Maar alle zenders letten stevig op de kleintjes in coronatijd­en. Dan moet je onvermijde­lijk keuzes maken. En voor een commerciël­e zender zijn de kijkcijfer­s doorslagge­vend. De Zonen van Van As was geen kijkcijfer­kanon, maar had wel een trouw publiek. Dat merk ik aan de reacties op straat. Ach, in het verleden zijn er al zoveel goede reeksen stopgezet.”

Hoe vaak heb jij het voorbije jaar de bedenking gemaakt dat het een héél goede beslissing was om een ander vak te leren?

“Dikwijls. (lacht) Deze situatie had niemand kunnen voorspelle­n, maar mijn gevoel voor timing blijkt grandioos. Als ik was blijven vasthouden aan het acteerwerk, had het er nu financieel niet rooskleuri­g uitgezien voor ons gezin. Maar in juni had ik mijn diploma beet, én ik had al snel werk. Dus kus ik mijn beide pollekes.”

Hoe lastig was het om je als veertiger weer in de studieboek­en te moeten verdiepen?

“In het begin was het niet evident. Maar ik ben niet bang om nieuwe dingen te ontdekken. Ondanks de sprong in het onbekende was het idee ook uitdagend. Als actrice heb ik jarenlang teksten geblokt en mijn geheugen getraind. Ik kon de leerstof daardoor makkelijk opslaan.”

Je wilt niet helemaal stoppen met acteren. Welk soort rol wil je nog spelen?

“Ik pin me nooit vast op één specifieke rol, ik kijk altijd naar het totaalplaa­tje. Ik vind het ook belangrijk met welke mensen ik samenwerk. Vandaar ook mijn rol in Fair Trade. Regisseur Marc Punt is een vriend van me, net als Axel Daeseleire en andere namen uit de cast. Ik vind het dan minder belangrijk welk personage ik precies voor mijn rekening neem in zo’n project. Trouwens: misschien is het nog leuker om gevraagd te worden voor een rol die je zelf nooit in gedachten had.”

→ ‘De Zonen van Van As’, VTM, zondag,

19.55 uur

“Ik kus mijn beide pollekes dat ik een

andere job heb”

Tania Kloek

Actrice/boekhoudst­er

 ?? FOTO VTM ?? Kloek is momenteel nog te zien in he vijfde seizoen van ‘De Zonen van Van As’ op VTM.
FOTO VTM Kloek is momenteel nog te zien in he vijfde seizoen van ‘De Zonen van Van As’ op VTM.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium