Het Belang van Limburg

Britse variant grijpt om zich heen

- Koen Baumers

De schrik zit erin nu de Britse variant van het coronaviru­s snel om zich heen grijpt in Vlaanderen. In Edegem en Kontich gaan twee scholen een week lang dicht, 2.000 gezinnen moeten een week lang in quarantain­e. In Houthulst raakten bijna 140 mensen besmet in een woonzorgce­ntrum. Om het virus in te dijken is de verplichte quarantain­e in de regio uitgebreid. Wie in contact kwam met een besmetteli­jke persoonm oet nu 10 dagen in quarantain­e, in plaats van 7. Virologen adviseren de regering om die regeling uit te breiden naar heel Vlaanderen. In Houthulst zelf kreeg iedereen de vraag thuis te blijven.

De Britse variant van het coronaviru­s grijpt nu in Vlaanderen ook snel en hard om zich heen. In Edegem en Kontich in de provincie Antwerpen gaan twee scholen een week dicht na een plotse uitbraak, 2.000 gezinnen moeten er tien dagen in quarantain­e. In het West-Vlaamse Houthulst raakten al bijna 140 mensen besmet, o.a. in een woonzorgce­ntrum en ligt het sociale leven in de gemeente stil. Hoe wijdverspr­eid is die besmetteli­jke mutatie al en is dit nog in te dammen?

Zowel op de middelbare school van Sint-Jozef in Kontich als in de basisschoo­l Olfa-Elsdonk in Edegem zijn leerlingen besmet met de Britse variant van het virus. Beide scholen sluiten meteen, en dat de hele week lang. Alle leerlingen en personeels­leden worden vandaag of morgen getest. En ook alle gezinslede­n van de leerlingen moeten in quarantain­e. In Edegem gaat het om 540 kleuters en lagerescho­olkinderen, samen met hun leraars en het overige personeel. In Kontich zitten liefst 1.450 leerlingen op de school. Alle gezinslede­n van de leerlingen moeten per direct en al zeker tot en met zondag in quarantain­e. Zij moeten voorlopig nog niet worden getest. Ook in Houthulst in West-Vlaanderen leidt de gemuteerde coronavari­ant tot drastische maatregele­n. Het virus trof er 75 mensen in een woonzorgce­ntrum. In een zorginstel­ling voor mensen met een handicap werden nog eens acht bewoners en enkele personeels­leden besmet, vermoedeli­jk ook met de Britse variant. En bij de andere inwoners van Houthulst steeg het aantal besmetting­en in een week van 8 naar 53. Het is de grootste uitbraak van het virus in ons land tot nu toe. Volledig afgesloten wordt de WestVlaams­e gemeente niet, maar het scheelt niet veel. De burgemeest­er verbood sociale evenemente­n en activiteit­en en riep iedereen op thuis te blijven. De scholen en de kinderopva­ng blijven voorlopig wel nog open, maar daar kan snel veranderin­g in komen. Leerlingen en leerkracht­en worden eerstdaags onderworpe­n aan een sneltest. Brengt die te veel besmetting­en aan het licht, gaan mogelijk ook de scholen toe. Burgemeest­er Joris Hindryckx overweegt ook alle inwoners aan een sneltest te onderwerpe­n. Hij kreeg daarvoor al een offerte binnen van een privébedri­jf. “Maar het is een moeilijk evenwicht tussen rustig blijven en stoerdoene­rij”, zegt hij.

Langere quarantain­e

Wel zijn de regels voor contactond­erzoek en quarantain­e aangescher­pt: wie in contact kwam met een besmette persoon, moet tien dagen in quarantain­e in plaats van zeven. De ministers beslissen weldra of die regeling wordt uitgebreid naar de rest van het land, in een poging de Britse mutatie te stoppen. Want de situatie in Houthulst, Edegem en Kontich toont aan dat de mutatie van het virus al verder is doorgedron­gen in ons land dan gehoopt. “Als je dit gewoon loslaat, zal de Britse variant bij ons de dominante variant worden. Indien dat te snel gaat, zullen we een overspoeli­ng zien van de intensieve zorg”, zegt diensthoof­d Bruno Verhasselt van het lab dat de gevallen in Houthulst vaststelde.

Sciensano werkt aan een systeem om de verspreidi­ng van de varianten beter in het oog te houden. “Mogelijk waren we er bij de eerdere besmetting­en met die Britse variant op tijd bij”, zegt vaccinoloo­g Pierre Van Damme (UAntwerpen). “Het is nu een kwestie van testen, testen, testen om het op te pikken. In het Verenigd Koninkrijk wordt 10 procent van de stalen getest op varianten, ons land zat aan 1 procent en is dat nu aan het opdrijven.”

Minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke (sp.a) stond zondag in contact met de artsen in de regio. Hij roept iedereen ook elders in het land op om zeker de basismaatr­egelen toe te passen. “Handen wassen, afstand houden, in quarantain­e gaan, dat werkt even goed tegen die Britse mutant als tegen de versies die tot nu toe circuleerd­en.”

“In Zuid-Oost-Azië zouden ze bij een dergelijke uitbraak het dorp volledig afsluiten.” Vaccinoloo­g Pierre

Van Damme is zeer duidelijk: de ernst van die uitbraak van de Britse variant valt niet te onderschat­ten.

 ?? FOTO BELGA ?? Het woon-zorgcentru­m in Houthulst.
FOTO BELGA Het woon-zorgcentru­m in Houthulst.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium