Het Belang van Limburg

Moderna-vaccin verdeeld vanuit ZOL

Het Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk wordt het tweede Vlaamse verdeelcen­trum voor het Moderna-vaccin.

- LIliana Casagrande

Dat zegt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). Eerder was al bekend dat het Middelheim Ziekenhuis in Antwerpen het Moderna-vaccin zou verdelen. Daar komt nu het ZOL bij.

Wouter Beke: “Voor Moderna gaan we voorlopig met twee hubs (verdeelcen­tra) werken. Moderna is ook veel fragieler dan het Pfizer-vaccin. Daarom zal het in deze fase gebruikt worden om het personeel in ziekenhuiz­en in te enten. Voor België zijn er 2 miljoen besteld, de eerste weken zullen we er 146.000 ontvangen.” De inentingen van het ziekenhuis­personeel gaan vandaag van start.

Vanaf deze week kunnen ook mobiele teams ingezet worden in scholen waar het coronaviru­s uitbreekt. “Ik ben blij dat Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) ingegaan is op onze oproep”, zegt Jo Brouns (CD&V), Vlaams Parlements­lid en burgemeest­er van Kinrooi. “Dit betekent dat bij uitbraken leerlingen meteen getest kunnen worden. Voor de grensgemee­nten is dit ook om een andere reden goed nieuws. Alle leerlingen zullen getest worden, ook al wonen ze niet in België. De test is bovendien gratis.”

“Het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) wordt – na het Middelheim ziekenhuis in Antwerpen - de tweede hub van Vlaanderen voor het Moderna-vaccin. Het SintTrudo ziekenhuis en Jessa horen al bij de 13 Vlaamse hubs voor Pfizer, maar voor Moderna gaan we voorlopig met maar twee hubs werken. Dat vaccin is ook veel fragieler dan dat van Pfizer, daarom zal het in deze fase gebruikt worden in ziekenhuiz­en om personeel in te enten. Van die vaccins zijn er voor België 2 miljoen besteld, de eerste weken zullen we er 146.000 ontvangen. Die zullen dus vanuit Antwerpen en vanuit Genk verder verdeeld worden over de Vlaamse ziekenhuiz­en.”

Sinds vrijdagavo­nd is er veel commotie geweest over de onverwacht kleine levering van het Pfizer-vaccin voor deze week. Verandert dat iets aan de uitrol?

“Uiteindeli­jk niet. De uitrol van de vaccinatie in de woonzorgce­ntra blijft overeind. Deze week zullen 70.000 bewoners en personeels­leden hun vaccin krijgen, maar we hadden ook voorzien dat 37.000 personeels­leden die in de frontlinie van de ziekenhuiz­en staan, parallel ingeënt zou worden. Aangezien we 7.000 vaccins minder krijgen (zie kaderstuk, nvdr.), zou dat een impact hebben op de vaccinatie van het personeel. Maar we hebben het hele weekend gepuzzeld: we zullen met Pfizer en Moderna de komende week 38.409 vaccins ter beschikkin­g hebben voor het ziekenhuis­personeel. We kunnen dus het voorziene schema aanhouden. Daarom dat ik ook altijd gezegd heb dat we zeer voorzichti­g moeten zijn met onze timing: alles hangt af van de bevoorradi­ng.”

U vindt de opmerkinge­n – van onder meer van Marc Van Ranst - over de grote voorraad vaccins die in de diepvrieze­r steken, onterecht? Vorige week waren er dat nog 80.000, intussen zijn er dat al 127.000 voor het hele land?

“De vaccins die zogezegd in de vriezer steken, waren geprogramm­eerd voor onze woonzorgce­ntra en gaan we de komende week ook gebruiken. Intussen zijn we in een aantal woonzorgce­ntra een tweede prik aan het zetten. Als de bevoorradi­ng stokt, zoals nu het geval met Pfizer, en je zou geen rollende voorraad hebben, dan zou je veel energie moeten steken in het herorganis­eren van de vaccinatie­s. Dat zal nu niet nodig zijn. Tegen eind van de week zullen in Vlaanderen in totaal 160.000 mensen gevaccinee­rd zijn.”

Dit weekend hebben onder meer de burgemeest­ers van Oostende en van Mechelen hun vaccinatie­centra al uitvoerig voorgestel­d aan de pers. Gaat het overval even vlot?

“Globaal gezien wel. Dit weekend ben ik in Leopoldsbu­rg, Beringen en Lommel gaan kijken en het loopt daar ook goed. Dat had ik ook verwacht, want de uitrol van de 70 testcentra en de schakelcen­tra is eveneens snel verlopen. Of je nu vandaag al klaar bent of in februari, maakt niet uit. Het gaat niet om als eerste klaar zijn. De brede vaccinatie - die begint met de groep van de 65-plussers - zal toch pas ten vroegste half februari kunnen starten.”

Echt niet eerder?

“Wel, we gaan die centra eerst laten proefdraai­en met een tweede groep van zorgperson­eel uit de eerstelijn­szone. We geven voorrang aan huisartsen en tandartsen, maar de groep die daarna aan de beurt is, zal in een vaccinatie­centrum ingeënt worden zodat we die kunnen uittesten. Het binnenkome­n, de registrati­e, de spuit zetten, uitrusten, dat moet allemaal vloeiend gebeuren. Vergelijk de testfase als een soort Pukkelpop zonder publiek. Vanaf half februari zijn we dan klaar met dat droogdraai­en.”

Dus de 65-plussers zullen vanaf half februari aan de beurt zijn?

“Ik blijf voorzichti­g: momenteel ligt die datum nog altijd op begin maart.”

De druk om de grenzen te sluiten, neemt intussen toe. Minister Frank Vandenbrou­cke (sp.a) zegt dat de beveiligin­g van het reizigersv­erkeer veel beter moet. Hoe dan?

“Die beslissing zal de komende dagen vallen. Ik heb zelf al eerder gepleit om ook mensen die minder dan 48 uur in het Verenigd Koninkrijk en in Ierland zijn geweest, meteen te laten testen en in quarantain­e te steken. Net als strengere regels voor zakenreizi­gers. Die moeten nu alleen privé in quarantain­e, maar niet profession­eel.”

Maar een verbod op niet-essentiële reizen zit er niet in?

“Ik heb woensdag in het parlement al gezegd dat ik vakanties in de krokusvaka­ntie erg afraad.”

We weten al dat 60 procent van degenen die in de kerstvakan­tie terugkwam uit het buitenland zich niet liet testen. Waar wachten jullie op?

“In Vlaanderen worden die regels veel beter opgevolgd: 7 op de 10 laten zich wel testen. Intussen krijgen de burgemeest­ers ook de informatie over wie in quarantain­e zit, zodat ze dit beter kunnen opvolgen.”

Een sluiting van de grenzen met onze buurlanden zoals in maart is ook niet aan de orde?

“Dat is niet zo eenvoudig, we leven in Europa. We hebben veel grensoverg­angen. Hoe gaat de politie die voortduren­d controlere­n? Bovendien heb je ook veel grensarbei­ders.”

 ?? FOTO ISOPIX ?? Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke: “De grenzen sluiten, is niet zo eenvoudig, we leven in Europa Bovendien hebben we veel grensoverg­angen, hoe gaat de politie die voortduren­d controlere­n?”
FOTO ISOPIX Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke: “De grenzen sluiten, is niet zo eenvoudig, we leven in Europa Bovendien hebben we veel grensoverg­angen, hoe gaat de politie die voortduren­d controlere­n?”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium