Het Belang van Limburg

Ministers bespreken vandaag strengere regels voor reizen

- Koen Baumers, Farid El Mabrouk en Dries De Smet

De grenzen kunnen niet hermetisch dicht, maar het kernkabine­t bespreekt vandaag wel of er strengere regels komen voor reizen. De experts van de GEMS-adviesraad vragen ook om een verbod op niet-essentiële reizen.

“Er zijn nog enkele gaten in onze beveiligin­g. We onderzoeke­n hoe we die kunnen dichten”, zei federaal minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke (sp.a) afgelopen weekend. De experts van de GEMS adviseren reizigers al te verplichte­n tot een test en een quarantain­e na een verblijf van 24 uur of zelfs 8 uur in het buitenland. Maar dat laatste is te weinig om grensarbei­ders nog toe te laten naar hun werk te gaan. En dat eerste geeft nog de mogelijkhe­id om te overnachte­n. Minister van Justitie Vincent Van Quickenbor­ne (Open Vld) oppert daarom 16 uur.

De vicepremie­rs zullen zich er vandaag over buigen, al staat het nog niet vast dat er ook al een beslissing valt. Het Overlegcom­ité is voor vrijdag gepland, maar de beslissing kan ook los van dat Overlegcom­ité genomen worden. Vrijdag kondigde minister van Binnenland­se Zaken Annelies

Verlinden (CD&V) al aan dat reizigers van buiten de EU sowieso in quarantain­e moeten, ook als ze minder dan 48 uur in het buitenland verbleven.

Niet-essentiële reizen

De GEMS-experts bevelen ook aan om een negatief reisadvies uit te vaardigen voor alle niet-essentiele reizen. Belgen die dan toch nog op vakantie gaan, riskeren problemen met hun reis- en bijstandsv­erzekering en moeten niet rekenen op consulaire bijstand.

Het aflijnen van welke reizen essentieel zijn, belooft nog een stevige discussie. Het gaat dan bijvoorbee­ld om mensen die in het buitenland moeten zijn voor het werk of school, maar ook over het bijwonen van een begrafenis over de grens of kinderen in co-ouderschap van wie de ouders aan beide kanten van de grens wonen. De experten suggereren ook dat wie veelvuldig de grens overschrij­dt, vaker getest moet worden.

 ?? FOTO BELGA ?? Controles aan de Eurostar-terminal in Brussel-Zuid.
FOTO BELGA Controles aan de Eurostar-terminal in Brussel-Zuid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium