Het Belang van Limburg

Het labo van het Jessa Ziekenhuis start met de systematis­che analyse van positieve coronastal­en

-

Nu de Britse, Zuid-Afrikaanse en Braziliaan­se variant aan een steile opmars bezig zijn, wordt duidelijk dat het opsporen van die gevaarlijk­e mutaties cruciaal is in de strijd tegen het virus. Nochtans wordt bij een ‘gewone’ coronatest niet gescreend naar de stam van het virus. Die zogenaamde sequencing of DNA-analyse gebeurt voorlopig enkel in de universita­ire labo’s van het Rega Instituut ( KU Leuven), het UZ Gent, het UZ Luik en het UZA. De capaciteit in die vier labo’s zou beperkt zijn tot ongeveer duizend stalen per week.

Vanaf deze week komt daar extra capaciteit bij, met dank aan het laboratori­um voor Moleculair­e Diagnostie­k van het Jessa Ziekenhuis. Het labo is gespeciali­seerd in complexe DNA-analyse bij kankerpati­enten. Met zogenaamde sequencing-toestellen wordt de genetische structuur van een tumor in kaart gebracht om zo de behandelin­g van de patiënt daarop af te stemmen. “De machines en de knowhow die we gebruiken voor de analyse van tumorweefs­el, kunnen moeiteloos worden ingezet om positieve coronastal­en te onderzoeke­n”, legt klinisch bioloog Brigitte Maes uit.

Britse variant ontdekt

Vorige week werden in een testfase gestart met de analyse van het SARS-CoV-2 genoom bij 24 besmette patiënten. In één staal werd de Britse variant ontdekt. “We hebben de patiënt in kwestie meteen op de hoogte gebracht en na een tweede positieve test is beslist dat die persoon langer in quarantain­e moet.” De ontdekking van de Britse variant in zo’n kleine steekproef toont volgens dr. Maes het belang aan van sequencing op grotere schaal.

“Door de toenemende immuniteit van de bevolking dankzij het vaccin zal het coronaviru­s worden uitgedaagd om verder te muteren. Als we die mutaties snel opsporen, kunnen we ook de effectivit­eit van de vaccins snel opvolgen en kijken of ze eventueel moeten worden aangepast om effectief te blijven. De resultaten van ons onderzoek hier in het lab in Hasselt zijn bovendien al na drie tot vier dagen bekend, waardoor we patiënten snel kunnen waarschuwe­n als ze besmet zijn met een gevaarlijk­ere variant.”

Heel Limburg screenen

Het labo van het Jessa Ziekenhuis start nu maandag officieel met de systematis­che screening van positieve stalen. “Bedoeling is om op zijn minst elke kleine cluster van besmetting­en te analyseren. Voorlopig

is de vraag nog niet zo groot en kunnen we al de positieve stalen van het Jessa labo en onze laboratori­a binnen het netwerk Zuid-West Limburg onderzoeke­n.” Op termijn zouden via samenwerki­ngsverband­en met andere ziekenhuiz­en de positieve stalen van heel Limburg en zelfs een deel van de Kempen kunnen worden geanalysee­rd. In theorie heeft het labo in Hasselt immers de capaciteit om ruim 2.000 stalen per week te onderzoeke­n, al kost dat natuurlijk geld. Voorlopig worden de kosten nog door het Jessa Ziekenhuis gedragen. “We hopen uiteraard op steun van de overheid. Het is in ieders belang om op grote schaal naar gekende varianten en nieuwe mutaties te speuren. België kent vandaag tien door het RIZIV erkende netwerken voor Next Generation Sequencing, samen goed voor een gigantisch­e testcapaci­teit. Hopelijk kunnen we ons initiatief in een nationaal, door de overheid gesteund project inpassen.”

ONDERWIJS

CORONACONT­ROLE

 ?? FOTO AFP ?? Via analyse van elke positieve staal speurt het labo van het Jessa Ziekenhuis naar mogelijke mutaties van het coronaviru­s.
FOTO AFP Via analyse van elke positieve staal speurt het labo van het Jessa Ziekenhuis naar mogelijke mutaties van het coronaviru­s.
 ?? FOTO JESSA ?? De sequencer waarmee het labo van Jessa naar nieuwe mutaties van het coronaviru­s speurt.
FOTO JESSA De sequencer waarmee het labo van Jessa naar nieuwe mutaties van het coronaviru­s speurt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium