Het Belang van Limburg

Tot 50 procent besmetteli­jker

-

Zal deze uitbraak de coronacijf­ers weer de hoogte in duwen richting derde golf?

“Moeilijk te voorspelle­n”, zegt viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven). “De stijging van het aantal bevestigde coronabesm­ettingen gaat de afgelopen dagen minder snel. Het aantal ziekenhuis­opnames en aantal overlijden­s daalt nog steeds. En het reproducti­egetal, dat aangeeft hoe snel het coronaviru­s zich verspreidt, zit in verschille­nde provincies onder één. Het virus is nu dus redelijk onder controle. Niet dat we daarom kunnen versoepele­n, integendee­l. Een minderheid van de bevestigde coronabesm­ettingen in ons land kan toegewezen worden aan de Britse variant, maar dat aantal zal beginnen te stijgen.”

Hoeveel besmetteli­jker is de Britse variant nu echt?

De eerste studies toonden aan dat de Britse variant 50 tot 70 procent besmetteli­jker is dan de Sars-CoV-2varianten die voorheen circuleerd­en. “Maar op basis van nieuwe data is de wetenschap­pelijke consensus dat het eerder 30 à 50 procent is”, zegt Herman Goossens, professor microbiolo­gie (UAntwerpen). Dat geldt zowel voor nauwe als voor vluchtige contacten.

Moeten we bijkomende voorzorgsm­aatregelen nemen?

Zowel Goossens als Van Ranst wijzen erop dat vooral de bestaande maatregele­n nog beter moeten worden toegepast. “Je kan immers geen vijf mondmasker­s dragen.”

De Britse expertengr­oep SAGE heeft vanwege de nieuwe variant de regering geadviseer­d de aanbevolen fysieke afstand naar 3 meter te brengen, en ook aan te bevelen om beter te ventileren. Ook Van Ranst bepleit dat laatste. “In hoeveel gebouwen gebeuren vandaag al CO2-metingen? In veel te weinig.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium