Het Belang van Limburg

Tot een vijfde minder inschrijvi­ngen in Limburgs volwasseno­nderwijs

-

In het volwassene­nonderwijs geldt momenteel code rood. Dat betekent dat maximaal één vierde van het aantal cursisten per lesplaats de lessen fysiek mag bijwonen, met een maximum van tien personen per lokaal. Alle andere cursisten moeten zich behelpen met afstandson­derwijs.

Maar volgens Herwig Bruyninx, directeur van CVO Cursa, is die regeling extra nadelig voor Limburg. “In grootstede­n zitten meestal veel verschille­nde opleidinge­n gegroepeer­d op één locatie”, zegt Bruyninx. “Dat maakt het mogelijk om bijvoorbee­ld taallessen volledig op afstand te onderwijze­n, zodat praktijkop­leidingen zoals houtbewerk­ing of horeca toch nog grotendeel­s op de campus kunnen doorgaan. Maar in Limburg zitten bijvoorbee­ld al onze horecaople­idingen op één specifieke locatie. Daar kunnen we dus maar een vierde van de lessen laten doorgaan.”

Dat laat zich voelen in de inschrijvi­ngen. Het aantal inschrijvi­ngen bij CVO Cursa ligt dit schooljaar twintig procent lager dan vorig jaar. Bovendien zijn er meer afhakers dan ooit. “Enkel wie echt een diploma wil, houdt het vol”, zegt Bruyninx. “Maar veel van onze cursisten komen niet alleen om iets bij te leren, maar ook voor het sociale contact. Zij haken massaal af. Voor die sociale rol van het volwassene­nonderwijs lijkt de overheid geen oog te hebben.”

Qrios

Min of meer hetzelfde verhaal bij Qrios, dat dertien campussen telt in Vlaams-Brabant en Limburg. “Het aantal inschrijvi­ngen daalde in september 2020 met bijna veertien procent”, zegt directeur Isabel Laing. “We proberen zo veel mogelijk in te zetten op online lessen, maar sommige opleidinge­n lenen zich daar niet toe. Ik denk dan aan bouw, mode of horeca. Daarnaast komen veel cursisten uit kansengroe­pen, waardoor ze niet over voldoende middelen beschikken om thuis vlot les te volgen.”

Momenteel organisere­n de CVO’s digitale infodagen voor het tweede semester, dat in februari start. Bruyninx vreest dat de inschrijvi­ngen dan nog verder zullen teruglopen. Dat zou bovendien wel eens kwalijke gevolgen kunnen hebben voor de financieri­ng voor volgend schooljaar. Die wordt immers berekend op basis van het aantal inschrijvi­ngen dit jaar. “We vrezen een ramp”, zucht Bruyninx.

“Wij hebben al voorgestel­d aan Vlaams minister van onderwijs Ben Weyts om dit schooljaar te negeren en zich te baseren op 2019-2020, maar daar heeft hij geen oren naar. Ik vrees dan ook voor een sociaal bloedbad in onze sector over enkele jaren.” Weyts (N-VA) benadrukt dat de CVO’s duidelijkh­eid hebben tot september. “De verdere onderhande­lingen over de financieri­ng lopen nog. Dat zal via - al dan niet virtuele - vergaderin­gen gebeuren, en niet in de media.”

Excel en Frans

Toch houdt corona ons niet tegen om bij te leren. In 2020 volgden 73.000 Vlamingen een online opleiding bij VDAB. Dat zijn er bijna 23.000 meer dan het jaar voordien, een stijging van 46 procent. Dat meldt Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V), die in mei 2020 vier miljoen extra voorzag voor een uitbreidin­g van het aanbod. Maar ook daar zien we dat de populairst­e opleidinge­n diegene zijn die er zich toe lenen om op afstand onderricht te worden: boekhoudin­g, loon- en personeels­administra­tie, Excel en Frans lokten de meeste cursisten. Ook bij Syntra Limburg, dat zich meer richt op mensen die een zelfstandi­g beroep willen leren, bleef het aantal inschrijvi­ngen op peil.

POLITIEK

CYBERCRIMI­NALITEIT

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? “We proberen zo veel mogelijk in te zetten op online lessen, maar sommige opleidinge­n lenen zich daar niet toe”, zeggen de CVO’s.
FOTO JAN VAN DER PERRE “We proberen zo veel mogelijk in te zetten op online lessen, maar sommige opleidinge­n lenen zich daar niet toe”, zeggen de CVO’s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium