Het Belang van Limburg

Jagers ontkennen uitzetten van evers: “De wetenschap spreekt dat tegen”

NATUURBESC­HERMING

- Thomas Jansen

HASSELT “Everzwijne­n zijn hier uitgezet door jagers.” Dat vertelde Ghislain Mees, pas met pensioen na een carrière als hoofd van Natuurinsp­ectie Regio Noord, dit weekend in Het Belang van Limburg. “Nonsens”, reageren de jagers nu. Volgens hen staat de wetenschap aan hun kant.

Vorige maand ging Ghislain Mees, hoofd van Natuurinsp­ectie Regio Noord, met pensioen. Een ideale gelegenhei­d om even terug te blikken op een carrière van dertig jaar. In een interview in de Plus-bijlage van Het Belang van Limburg kijkt hij terug en vooruit, maar haalt hij vooral snoeihard uit naar de jagers. Volgens Mees hebben zij heel wat dieren illegaal uitgezet. Voor 2010 voornameli­jk fazanten, daarna duizenden eenden. Over de everzwijne­nplaag in Limburg zegt Mees het volgende: “Die zijn vanaf 2006 op drie plaatsen uitgezet. Eerst op het militair domein van Kamp Beverlo, later volgde het koninklijk domein in Opgrimbie en tot slot de gronden van de Dienst voor de Scheepvaar­t in Munsterbil­zen.” Hubertus Vereniging Vlaanderen (HVV), de vereniging van de jachtsecto­r, is allesbehal­ve opgezet met die beschuldig­ingen. “Mees krijgt de kans om op zijn indrukwekk­ende carrière terug te blikken en dan verspreidt hij dergelijke nonsens”, zegt HVVwoordvo­erder Maarten Goethals. Eén voor één weerlegt hij alle insinuatie­s, te beginnen met het uitzetten van fazanten. “Dat er voor 2003 fazanten uitgezet zijn, dat klopt”, zegt Goethals. “Maar toen was dat nog legaal. Wij kunnen niet uitsluiten dat het na de invoering van het verbod daarop in 2003 niet meer gebeurd is, maar 99 procent van de jagers respecteer­t die wetgeving.”

DNA-onderzoek

Dat Mees de jagers beschuldig­t van het uitzetten van evers, noemt Goethals “raar”. “De wetenschap spreekt hem immers tegen. Uit DNA-onderzoek van de universite­it van Luik en het Instituut voor Natuur- en Bosonderzo­ek (INBO) is immers gebleken dat de varkens in Noord-Limburg afkomstig zijn uit Nederland en de varkens uit Zuid-Limburg uit Wallonië. Het moest ooit gebeuren dat die groepen naar Limburg zouden afzakken. In Wallonië worden jaarlijks 30.000 evers geschoten, in werkelijkh­eid zitten er daar nog vijf keer meer.”

Dat de eerste everzwijne­n uit zichzelf het kanaal overstaken, noemt Mees in het interview “een fabel”. “Dan moet hij eens dringend op YouTube kijken”, repliceert Goethals. “Daar zijn veel filmpjes te zien van zwemmende everzwijne­n, zelfs midden in de zee. Evers zijn echte oerdieren, hen moet je zoiets niet leren.”

“Net McDonald’s ontdekt”

Maar als de evers niet uitgezet zijn, hoe verklaart Goethals dan de enorme groei van de populatie in onze contreien? “Dat iemand enkele evers uitgezet heeft, kunnen we nooit helemaal uitsluiten. Maar dat is zeker niet op grote schaal gebeurd, zoals Mees zegt. Dat kan bovendien nooit de oorzaak zijn van zo’n enorme toename. Daar zijn structurel­ere redenen voor. Limburg is een heel groene provincie en we kenden de laatste jaren zachte winters met een groot voedselaan­bod in de herfst. Er is bijvoorbee­ld zo veel maïs in Limburg, de evers moeten zich gevoeld hebben alsof ze net McDonald’s ontdekt hadden.” Ook over de dood van wolvin Naya neemt Mees in het interview geen blad voor de mond. Die is volgens hem geliquidee­rd. In het wereldje zouden mensen de dader kennen, aldus Mees, maar er heerst een omerta. “Eerst en vooral zijn er geen bewijzen dat Naya vermoord is. Er zijn alleen aanwijzing­en, en die zijn niet staalhard”, zegt Goethals. “Momenteel zijn er vooral geruchten en dat is zeer vervelend. Wij hopen dus, net als Mees, dat die zaak snel opgehelder­d is. Wij zijn dus de eerste om de naam van een eventuele dader naar buiten te brengen, als we die zouden kennen. Mocht dat een jager blijken te zijn, dan moet die de hoogst mogelijke straf krijgen.”

 ?? FOTO HOLLANDSE HOOGTE/ SIJMEN HENDRIKS ?? Dat de everzwijne­n hier uitgezet zouden zijn door jagers, vindt HVV-woordvoerd­er Maarten Goethals nonsens. “DNA-onderzoek bewijst dat de evers afkomstig zijn uit Nederland en Wallonië.”
FOTO HOLLANDSE HOOGTE/ SIJMEN HENDRIKS Dat de everzwijne­n hier uitgezet zouden zijn door jagers, vindt HVV-woordvoerd­er Maarten Goethals nonsens. “DNA-onderzoek bewijst dat de evers afkomstig zijn uit Nederland en Wallonië.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium