Het Belang van Limburg

Wie worden de vrienden van Joe?

- Jef Van Hoofstat

“De kans bestaat dat Biden over twee jaar zijn meerderhei­d in de Senaat kwijt is. Hij zal moeten kiezen op welke kwesties hij inzet” David Criekemans, professor geopolitie­k (US)

Joe Biden belooft dat de VS na vier jaar Trump hun ‘rechtmatig­e’ plaats op het wereldtone­el weer zullen innemen. Maar zal het buitenland­beleid van de nieuwe president zó gaan verschille­n? “Biden zal keuzes moeten maken, de tijd is beperkt”, zegt professor geopolitie­k David Criekemans (UAntwerpen).

“Een collectiev­e zucht van enorme opluchting”, zo omschreef de Australisc­he premier Scott Morrison Bidens zege. De traditione­le bondgenote­n hopen op een normaliser­ing van de relatie. “Terecht: Joe Biden zal zwaar inzetten op samenwerki­ng om wereldprob­lemen op te lossen”, zegt professor David Criekemans. Neem nu hét onderwerp van 2020: corona. Wel, Biden zal op zijn eerste dag weer lid worden van de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie. En de VS zal ook meteen weer toetreden tot het klimaatakk­oord van Parijs.

Biden is ook een people person. Hij gaf bijvoorbee­ld de Braziliaan­se ambassadeu­r een paternoste­r toen hij hoorde dat diens zoon in oorlogsgeb­ied zat. “Dit haalde mijn zoon veilig uit Irak, ik hoop dat hij ook de jouwe veilig terugbreng­t”, fluisterde Biden hem toe. “Ik kan me inbeelden dat Macron en Merkel blijer zijn met hem als gesprekspa­rtner dan met Trump”, aldus Criekemans. “België? Ach, wij zijn maar een kleine vis. Máár: we moeten beseffen dat Biden - net als Trump de NAVO-leden om meer geld voor defensie zal vragen. Dat verandert niet zomaar.” Biden erft wel een verscheurd land, en zal zoveel op zijn bord krijgen dat hij keuzes moet maken. Dat veroorzaak­t een machtsvacu­üm dat andere grootmacht­en wel lusten. “Vooral China”, zegt Criekemans. “Beide landen blijven op ramkoers, want er zijn geen oplossinge­n voor dossiers als Taiwan en Hongkong. Dat beschouwen de Chinezen als interne keuken. Vergeet niet: ze zullen de VS in 2028 voorbijste­ken als grootste economie ter wereld. De perfecte cocktail om de spanningen op te drijven. En daar kan Biden niets aan veranderen.” China speelt ook een grote rol in de aanpak van Noord-Korea, waar Kim Jongun met zijn spierballe­n rolt. “De Chinezen hebben er alle belang bij dat het rustig blijft, anders nodigen ze de Amerikanen uit in hun achtertuin.”

Dan lijkt de relatie met Rusland minder volatiel. “Biden en Poetin zijn geen vrienden, maar ze hebben een werkrelati­e: ze zullen elkaar wel vinden. Ik denk dat we een terugkeer van de grote wapenakkoo­rden krijgen, wat stabilitei­t brengt. Bovendien: Biden zal gezien zijn leeftijd geen tweede termijn ambiëren. En de kans bestaat dat hij over twee jaar zijn meerderhei­d in de Senaat kwijt is. Hij zal dus moeten kiezen op welke kwesties hij inzet. Dan is Rusland nog het minst van zijn zorgen.”

Afstand van populisten

Elders zal men mogelijk wél met weemoed terugdenke­n aan Trump. Populisten als Jair Bolsonaro in Brazilië, Rodrigo Duterte

in de Filipijnen of Viktor Orban in Hongarije verliezen hun lichtend voorbeeld. “Ze zullen wat minder wind in de zeilen hebben”, zegt Criekemans. “De VS heeft als belangrijk­ste democratie in de wereld ook een voorbeeldf­unctie, daarom denk ik dat Biden als signaal afstand van hen zal houden.”

En ook de Britse premier Boris Johnson zal voelen dat het Witte Huis een nieuwe bewoner heeft. “Johnsons onderhande­lingsmarge over een handelsakk­oord met de VS is klein. Zoals Obama zei: You’re at the back of the line, want de EU is groter en belangrijk­er. De droom van een snelle deal ligt dus al aan diggelen. Ook al omdat Biden – Noord-Ierland indachtig – graag boogt op zijn Ierse roots. De special relationsh­ip tussen het VK en de VS zou dus just another relationsh­ip kunnen worden.”

Maar de moeilijkst­e knoop blijft het Midden-Oosten. Trump zette alles op alles om Iran onder druk te zetten: wetenschap­pers werden vermoord, de nucleaire deal uit 2015 werd getorpedee­rd. Maar Biden liet al weten dat hij dat akkoord nieuw leven wil inblazen. “De situatie is nog niet uit de hand gelopen, dat kan dus nog”, aldus Criekemans. Tot ergernis van Saudi-Arabië en vooral Israel. “Die knoop wordt heel moeilijk te ontwarren. Biden kan de Amerikaans­e ambassade bijvoorbee­ld niet weghalen uit Jeruzalem. (In 2018 nam Trump de omstreden beslissing om die weg te halen uit Tel Aviv, nvdr.) Die beslissing ongedaan maken, is politiek niet haalbaar in eigen land gezien het nog altijd relatief grote belang van joodse kiezers in de VS. Er bestaat in de VS ook moeheid om veel te investeren in het MiddenOost­en. Misschien zal Biden symbolisch eens geen veto uitspreken tegen een kritische VN-resolutie. Maar verder denk ik dat hij vooral zal hopen dat de situatie niet verzuurt. Ook hier: choose your battles. Tenzij de actualitei­t hem dwingt in te grijpen.”

En dat kan, want de oorlogen in Irak en Afghanista­n blijven een voedingsbo­dem voor terrorisme.

“Troepen terugtrekk­en? Ook gevaarlijk: dan heb je géén controle meer. Kijk naar Syrië, waar de Amerikanen bijzonder snel vertrokken. Daardoor zijn ze geen betrouwbar­e partner meer. Die schade is permanent, zelfs na het vertrek van Trump.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium