Het Belang van Limburg

Alle sporen van Trump worden weggeschro­bd

- Jef Van Hoofstat

Terwijl Joe Biden woensdag de eed aflegt aan het Capitool, vindt enkele kilometers verder een krachttoer plaats: in het Witte Huis worden dan in sneltreinv­aart twee verhuizing­en afgewerkt. Biden heeft gevraagd om het gebouw extra grondig te kuisen.

Normaal heeft het personeel van het Witte Huis op 20 januari 5 à 6 uur voor alle verhuispla­nnen. Maar dit jaar wordt dat een pak korter. Trump heeft namelijk alle communicat­ie met team-Biden verboden en zal - in tegenstell­ing tot wat eerder werd gemeld - pas woensdagoc­htend in de helikopter naar zijn golfclub Mar-a-Lago in Florida stappen. Pas als Trump definitief vertrokken is, kunnen de 95 leden van het huishoudpe­rsoneel aan de slag. De butlers, meiden, koks en tuinmannen moeten het zware werk namelijk zelf doen: om veiligdat mogen er geen verhuizers het Witte Huis in. Gelukkig moeten enkel de laatste spullen en wat meubilair van de familie Trump verhuisd worden: First Lady Melania stuurde het meeste de afgelopen maanden al naar Florida. Curatoren houden trouwens een inventaris bij, om te verzekeren dat de vorige bewoners niets meenemen wat niet van hen is.

Alles gedesinfec­teerd

Vervolgens begint het harde werk: traditione­el krijgt het Witte Huis een stevige poetsbeurt, maar ditmaal is die nog véél grondiger. Na (minstens) drie uitbraken van het coronaviru­s onder Trump, wordt geen enkel risico genomen. Het hele gebouw krijgt een ‘deep cleaning’ waarbij gespeciali­seerde arbeiders - zij mogen wel binnen - elk denkbaar oppervlak behandelen met een desinfecte­rend middel. De kosten worden geraamd op een half miljoen dollar.

Pas daarna kunnen de spullen van de familie Biden worden binnengebr­acht. Als ze tenminste veilig worden geacht. Bidens Peloton-fiets werd al geweigerd omheidsred­enen de internetve­rbinding op de hometraine­r een beveiligin­gsrisico zou vormen. Wat de Bidens niet zelf meebrengen, kunnen ze naar eigen smaak aanvullen met stukken uit de permanente collectie van het Witte Huis. Zo kiest elke president het meubilair in het Oval Office. Maar ook welke shampoo er in de douche staat, of wat er in de koelkast zit. Zelfs de temperatuu­r en vochtighei­dsgraad worden aangepast naar hun voorkeur. Zodat de nieuwe baas rond half vier het Witte Huis kan binnenlope­n alsof hij er al jaren woont.

 ?? FOTO REUTERS ?? De meeste meubels van de Trumps werden vorige week al naar Florida
gestuurd.
FOTO REUTERS De meeste meubels van de Trumps werden vorige week al naar Florida gestuurd.
 ?? FOTO REUTERS ?? Ook de muren van het Witte Huis krijgen straks een grondige reiniging.
FOTO REUTERS Ook de muren van het Witte Huis krijgen straks een grondige reiniging.
 ?? FOTO REUTERS ?? Trumps fotocollec­tie is van de muren gehaald.
FOTO REUTERS Trumps fotocollec­tie is van de muren gehaald.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium