Het Belang van Limburg

Ambulancer­itje met zwangere vrouw naar Leuven kost gezin 1.170 euro

-

Een ambulancer­itje met zijn zwangere vrouw naar Leuven kostte Raphael Bruninx liefst 1.170 euro. “Het was een erg dure taxi”, vertelt Raphael. “Ik mocht mijn vrouw niet met de auto brengen. Ik mocht wel met haar naar huis rijden.”

Raphaels vrouw Martina Hudiova werd in december 2019 met voorweeën opgenomen in het Tongerse AZ Vesalius. “De dokters meenden dat een overplaats­ing naar het UZ Leuven nodig was. Ik stelde voor om zelf naar Leuven te rijden, maar dat mocht niet. We moesten een ambulance nemen”, vertelt de 30-jarige Tongenaar.

“Die ambulanced­ienst stuurde achteraf een factuur van 1.170 euro. Toch wel een dure taxi. Na de verzorging in Leuven ben ik met mijn vrouw terug naar huis mogen rijden. Enkele weken later is ze bevallen van ons tweede dochtertje. Het woog een gezonde 3,5 kilogram.”

“We hadden een zorgverzek­ering afgesloten bij DKV. Daardoor hebben we 562 euro terugbetaa­ld gekregen. De rest was dus voor mijn rekening. Omdat ik het daar niet mee eens was, heb ik mijn betaling on hold gezet. Maar onlangs, net voor Kerstmis, kreeg ik een brief van een incassobur­eau. Ik kreeg nog vijftien dagen tijd om 714 euro te betalen.” Raphael is van mening dat het ziekenhuis van Tongeren minstens een gedeelte van de factuur moet betalen. “Het ziekenhuis heeft die dure ziekenwage­n besteld. Ik niet.

Om een dagvaardin­g te vermijden, heb ik intussen wel al betaald”, zegt hij.

“Onze twee kinderen zijn in Tongeren geboren. Als ik alle rekeningen van het ziekenhuis, die uiteraard vooral door DKV en het ziekenfond­s betaald zijn, bij elkaar tel dan kom ik uit op 40.000 euro. Toch wil het ziekenhuis ons niet helpen. Nee, het schuift de schuld in de schoenen van de mutualitei­t en de overheid. Maar waarom bestellen ze zo’n dure ziekenwage­n zonder ons vooraf te informeren?”

UITGELEGD

1.170 euro voor een rit van net geen 80 kilometer. Dat is 15 euro per kilometer.

“De prijs is opgemaakt op basis van onze kosten. De lijst van die kosten is te lang om hier weer te geven”, zegt ambulanced­ienst Force Medical, die de rit verzorgde. “We betreuren dat wij aanzien worden als ‘een dure taxi’ gezien de expertise en materialen die voorhanden zijn. Het transport wordt aangevraag­d door een arts en wordt begeleid door een verpleegku­ndige of arts. Een kliniambul­ance is bovendien uitgerust met het nodige materiaal voor medische noodingrep­en, wat ook duur is.”

AZ Vesalius zit erg verveeld met de zaak. “Het verwijt dat we wel rekeningen opmaken maar niet willen tussenkome­n, hebben we echt niet verdiend”, zegt de woordvoerd­er. “Wij zijn geen instelling met winstoogme­rk. We rekenen louter onze kosten aan.” “Volgens onze arts was het vervoer met een ambulance inderdaad wenselijk voor de gezondheid van moeder en kind. De eco

 ??  ??
 ?? Gunter Willekens ??
Gunter Willekens

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium