Het Belang van Limburg

De Britse variant van het coronaviru­s is gevaarlijk­er

- Dr. Marleen Finoulst checkt met haar team wat waar en niet waar is. www.gezondheid­enwetensch­ap.be

FACT

Sinds de eerste vaccins zijn toegediend, heerst er hoop. Maar wetenschap­pers maken zich grote zorgen nu de besmetteli­jkere Britse variant van het coronaviru­s onze kant opkomt. Dit virus, dat al enkele tientallen keren geïdentifi­ceerd werd in Belgische labs, is volgens de ene gevaarlijk­er, volgens de andere dan weer niet.

CHECK

Virussen ondergaan voortduren­d kleine wijziginge­n, die we mutaties noemen. Ook het SARSCoV-2-virus wijzigt, maar die minuscule veranderin­gen hebben zelden een impact op de besmetteli­jkheid of de ernst van Covid-19. Door die mutaties in de gaten te houden, kunnen uitbraken gemonitord worden. Via genetisch onderzoek kunnen wetenschap­pers coronaviru­ssen, die op verschille­nde plaatsen circuleren en ietsje van elkaar verschille­n, in kaart brengen. Zo kan je volgen vanwaar ze komen en hoe snel ze zich verspreide­n.

In de voorbije maanden viel het Britse wetenschap­pers op dat in het zuidoosten van Engeland er plots veel meer coronabesm­ettingen voorkwamen die niet in verband konden gebracht worden met bepaalde gebeurteni­ssen. Analyse van het genetisch materiaal van de virussen verkregen via coronatest­s bracht op 8 december aan het licht dat mutaties hadden geleid tot een variant van het coronaviru­s dat makkelijke­r mensen besmet. De onderzoeke­rs zien dat aan wijziginge­n in de uitsteekse­ltjes van het virus, waardoor het zich mogelijk makkelijke­r kan vasthechte­n aan menselijke cellen. Dit heeft een impact op de besmetteli­jkheid en verklaart waarom die nieuwe variant de besmetting­scijfers plots de hoogte injoeg. De Britse coronaviru­svariant zou tot 50 procent besmetteli­jker zijn, zo becijferde men ondertusse­n. Om de verdere verspreidi­ng tegen te gaan, legde de Britse premier prompt voor de eindejaars­periode zeer strenge maatregele­n op en werden grenzen gesloten, op een moment dat er lange rijen vrachtwage­ns nog net voor de Brexit hun waren wilden leveren overzees. Daar stak het virus een stokje voor. Hoe minder mensen van de ene plek naar de andere reizen, hoe beter de nieuwe variant onder controle blijft, zo redeneren virologen. De snelle verspreidi­ng van deze variant baart zorgen. Ondanks verscherpt­e controles, is dit Britse virus ondertusse­n ook al tientallen keren in België aangetroff­en. Deze variant lijkt vlotter kinderen te besmetten, die door de ‘oudere’ varianten minder vaak getroffen werden. De kinderen hebben daar niet zo veel last van, maar zij kunnen wel ouders en grootouder­s besmetten. Het Britse coronaviru­s zou geen aanleiding geven tot een ernstigere vorm van Covid-19. Men wordt er dus niet zieker van. Maar het zal wel meer mensen ziek maken, met alle gevolgen van dien.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium