Het Belang van Limburg

Verwoesten­de brand legt wasserij in de as

Een uitslaande brand heeft zondagmidd­ag wasserij De Lelie in de Turfstraat in Beringen-Mijn verwoest. Het huis van de eigenaars naast de wasserij kon worden gevrijwaar­d. Er vielen geen gewonden, vijftien mensen zijn technisch werkloos.

- Zahra Boufker

De brandweer rukte zondag omstreeks 12.30 uur met de grote middelen uit. De zwarte rookpluim was tot kilometers in de omtrek te zien. De zware brand lokte veel buren naar buiten, die allemaal sterk onder de indruk waren. Omdat de eigenaars niet thuis waren, verwittigd­en zij de hulpdienst­en.

“Bij onze aankomst sloeg het vuur al uit een van de zijramen en ook uit het dak van de wasserij kwamen er vlammen”, zegt officier Marc Coenen van de brandweerz­one Zuid-West Limburg. “Gelukkig hebben we de woning naast het bedrijf kunnen vrijwaren. We hebben het vuur vrij snel met een ladderwage­n langs boven kunnen blussen. Het huis is bewoonbaar, maar er is geen elektricit­eit omdat er in het gedeelte tussen de woning en het bedrijf, waar de elektricit­eitskast staat, water- en rookschade is. De oorzaak is nog niet duidelijk, maar vermoedeli­jk zal dat een kortsluiti­ng zijn in een van de toestellen.”

Drama

Wasserij De Lelie doet ook in droogkuis en werkt voor particulie­ren en horeca. Tijdens het weekend is ze gesloten. De eigenaars waren vrijdag vertrokken voor een weekendje Ardennen. Ze zijn zwaar aangeslage­n. “We zijn zondagmidd­ag in allerijl teruggekom­en toen we hoorden wat er gebeurd was”, zegt eigenaar Halit Akyol, die samen met zijn echtgenote Nuran Gulfidan de wasserij al twaalf jaar uitbaat. “We wisten niet wat ons te wachten zou staan. Toen we onderweg beelden doorkregen, konden we onze ogen niet geloven. Mijn vrouw kon het niet meer aan toen we in Beringen kwamen en is in elkaar gezakt.

Het is een drama. Zoiets moeten meemaken als gezin... We hebben ons levenswerk in rook zien opgaan. Mijn vrouw is zaakvoerde­r van de wasserij, ze is er helemaal onderdoor.”

Waterkraan defect

Het personeel van de wasserij is technisch werkloos. “Normaal werken hier vijftien mensen, maar door corona waren we nu met tien aan de slag. Ook onze twee kinderen en het personeel zijn erg geschrokke­n. We kunnen dit allemaal nog niet echt vatten. We maken ons vooral zorgen om onze klanten, want we hebben nog geen idee wanneer we hen weer ten dienste kunnen zijn. Hopelijk hebben zij daar begrip voor. Verder zijn we de buurt en onze familie en vrienden dankbaar voor de steunbetui­gingen en de hulp die ze ons hebben aangeboden. Omdat de elektricit­eit niet werkt, worden we vanavond opgevangen door familie.”

Ook burgemeest­er Thomas Vints (CD&V) kwam ter plaatse: “Gelukkig zijn er geen gewonden gevallen. De bedrijfsha­l is volledig uitgebrand. Er is geen asbest gevonden tijdens de bluswerken, waardoor er geen gevaar was voor de omwonenden.” Volgens buurtbewon­ers konden de brandweerm­annen niet meteen blussen, omdat de waterkraan defect was. “Dat klopt”, zegt burgemeest­er Vints. “Maar ze hebben wel water kunnen aftappen op andere punten in de straat. De stad zal de defecte waterkraan laten herstellen.”

De lokale politie Beringen-HamTessend­erlo coördineer­de ter plaatse het verkeer. De Turfstraat en de Leysestraa­t werden afgesloten tijdens de bluswerken.

“We hebben ons levenswerk in rook zien opgaan. Mijn vrouw is er helemaal onderdoor” Halit Akyol Wasserij De lelie

 ?? FOTO ZAHRA BOUFKER ?? De schade in de wasserij is immens. “We konden onze ogen niet geloven”, zegt eigenaar Halit Akyol.
FOTO ZAHRA BOUFKER De schade in de wasserij is immens. “We konden onze ogen niet geloven”, zegt eigenaar Halit Akyol.
 ?? FOTO ZAHRA BOUFKER ?? De grote rookpluim was tot ver in de omtrek te zien. Het aanpalende huis van de eigenaars kon wel worden gevrijwaar­d.
FOTO ZAHRA BOUFKER De grote rookpluim was tot ver in de omtrek te zien. Het aanpalende huis van de eigenaars kon wel worden gevrijwaar­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium