Het Belang van Limburg

Vijftig evers geschoten bij twee drijfjacht­en

-

Afgelopen weekend waren er drijfjacht­en op everzwijne­n in de provincie. Zaterdag werden in Kinrooi zes evers geschoten. Op het militair domein in Leopoldsbu­rg en Hechtel-Eksel was het maar liefst 44 keer raak.

Op het militair domein in Leopoldsbu­rg en Hechtel-Eksel gingen jagers zondag in twee jachtgroep­en op pad vanuit het werkgebied Zwarte Beek. In totaal schoten ze 44 everzwijne­n. Het ging om een uitgesteld­e geplande drukjacht op vraag van het Agentschap Natuur en Bos en Defensie. Het was pas in de namiddag dat de jagers succes boekten. “Zo omstreeks drie uur in de namiddag zagen we plots de everzwijne­n langs alle kanten naar buiten komen. Tot dan hadden ze in dekking gezeten. Het valt op dat er nu duidelijk meer everzwijne­n zijn. Dat heeft waarschijn­lijk te maken met het feit dat er tijdens de coronaperi­ode minder gejaagd werd.”

In Kinrooi hadden de jagers zaterdag minder succes. “Vorig jaar schoten we hier nog veertien everzwijne­n”, vertelt John Houben van de WBE Molenbeers­el. “Maar toen waren we met zowat honderd personen. Door corona moesten we het nu met vijftig mensen doen. Tien drijvers en een veertigtal jagers die op strategisc­he plaatsen vanop een drukjachtk­ansel afwachten wat er hun richting uitkomt. Deze drukjacht was de tweede uit een reeks van drie: vorige week waren we in De Zig actief (daar werden zeven evers geschoten, nvdr.) en volgende week sluiten we af in het staatsbos van het Stramprooi­erbroek in Molenbeers­el. Wandelaars moeten dat gebied dan mijden vanaf ’s ochtends tot 14 uur in de namiddag.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium