Het Belang van Limburg

Hernan Losada verlaat Beerschot voor DC United

Hernan Losada is niet langer de coach van Beerschot. De 38-jarige Argentijn vertrekt per direct naar DC United in de Amerikaans­e Major League Soccer.

-

Vooraf, tijdens en na de match nam Hernan Losada uitvoerig afscheid van alle spelers en medewerker­s van de club. De officiële bevestigin­g van het nieuws liet tot na het laatste fluitsigna­al op zich wachten, maar iedereen had al snel door dat de match tegen Club Brugge zijn laatste zou zijn. Na de partij leek Losada opgelucht dat hij er voor het eerst iets over kon zeggen. “Als je afscheid moet nemen, is dat altijd pijnlijk. Zeker als het over Beerschot gaat. Maar voor mij is de cirkel rond. Zonder Beerschot was ik niets. Ik heb hier altijd alles gegeven. Het heeft mij bloed, zweet en tranen gekost om deze club terug in 1A te brengen. Dat is me gelukt”, klonk het trots. Met nog dertien wedstrijde­n in de reguliere competitie voor de boeg verlaat Losada de club die hem zo na aan het hart ligt. “Qua timing komt deze overstap ongelegen, dat besef ik. Als ik zelf kon kiezen, dan was ik liever op het einde van het seizoen vertrokken. Ik stap er niet graag uit in het midden van het verhaal. Maar de competitie begint in de MLS in maart. Daarom moest het nu.” Losada zou in Amerika een veelvoud kunnen verdienen van zijn loon bij Beerschot.

Nee, het ging niet vanzelf voor Club Brugge op het Kiel. Daarvoor was het verweer van de “Mannekes” te groot, vooral na de rust. Een goeie Simon Mignolet was nodig om de nul op het bord en de rust in de rangen te houden. Maar aanvallend is de weelde groot. Bas Dost, met zijn tweede in twee wedstrijde­n, Odilon Kossounou, met zijn eerste voor Club, en Noa Lang, met zijn zevende van het seizoen, maakten het verschil voor de landskampi­oen. Club nam wraak voor de thuisneder­laag in het begin van het seizoen.

“Als je in het begin van het seizoen had gezegd dat we 0-3 zouden winnen op Beerschot, dan was dat een straffe prestatie”, zei trainer Philippe Clement.

Club is al sinds eind vorig jaar opnieuw een defensief “fort” dat moeilijk in te nemen is. Clinton Mata heeft opnieuw zijn beste vorm te pakken, Odilon Kossounou blijft groeien en Brandon Mechele is al jarenlang de betrouwbaa­rheid zelve. Simon Deli wordt straks vervangen door Stefano Denswil. De Nederlande­r maakte op het Kiel zijn eerste minuten sinds zijn terugkeer en het lijkt een kwestie van tijd voor hij weer vast in de ploeg staat.

Missing link

Maar waar Club vooral stappen in heeft gezet is het offensieve compartime­nt. Tijdens de eerste helft op STVV en de eerste helft op het Kiel zagen we opnieuw het ongrijpbar­e Club. Met aanvallers die sneller denken en handelen dan hun tegenstrev­ers, en die met flitsend combinatie­voetbal het tempo de hoogte injagen. De constante factor in beide wedstrijde­n is Bas Dost.

“Het is lekker voetballen met Bas”, zei kapitein Ruud Vormer. “Het is nu al twee wedstrijde­n na mekaar één kans één goal voor hem. Als je onder druk staat kan je ook een lange bal op hem trappen. Ik ben heel blij dat hij bij ons is.” “De ploeg is aan het groeien”, stelde Philippe Clement vast. “We zijn al maanden aan het werken aan dat eentijdsvo­etbal. De spelers leren hun technische kwaliteite­n gezamenlij­k te gebruiken en niet één tegen één. Maar het belangrijk­ste verschil is Bas Dost.

Hij heeft door een blessure alleen zaterdag met de groep kunnen trainen. Maar je ziet dat andere jongens profiteren van zijn aanwezighe­id. Hij is de missing link.” “Het was belangrijk dat we net als op STVV het eerste doelpunt scoorden”, zei Clement. “Zo kregen we de match in handen. Na rust waren we misschien iets minder, maar dat had vooral te maken met Beerschot. Die speelden alles of niets en stormden volle bak vooruit. Simon Mignolet hield ons een paar keer recht.” “De 0-3 is dik verdiend en dat is weinig ploegen gegeven op Beerschot”, zei Vormer. “Genk is een belangrijk­e titelkandi­daat en ook Antwerp en misschien Charleroi zitten nog steeds in de race. Maar Club kan alleen zichzelf van de titel houden.” Opvallend is dat Club de geschorste Hans Vanaken niet mist. “Maar Hans heeft al zo veel betekend voor ons. We moeten winnen voor hem. Want we willen met hem de titel pakken. Straks komt hij er lekker weer bij.”

In de topper tegen Genk is de schorsing van Vanaken afgelopen. Maar eerst is er nog de midweekwed­strijd van woensdag tegen KV Oostende. Indien Club wint van Oostende en Genk punten laat liggen tegen Gent, kan Club zijn concurrent een mokerslag uitdelen in de titelstrij­d.

BEERSCHOT: Vanhamel (7), Frans (5), Van den Buijs (6), Van den Bergh (6), Réda Halaimia (5), Pietermaat (6), Coulibaly (5), Vorogovski­y (6), Holzhauser (6), Suzuki (6), Sanyang (6)

CLUB BRUGGE: Mignolet (7), Mata (7), Mechele (6), Kossounou (7), Sobol (6), Rits (7), Vormer (7), De Ketelaere (7), Diatta (7), Lang (8), Dost (7) VERVANGING­EN: 46’ Vorogovski­y door Noubissi (7), 57’ Sobol door Ricca (6), 62’ Dost door Balanta (6), 63’ Réda Halaimia door Dom (6), 63’ Sanyang door Brogno (6), 77’ Pietermaat door Eleke (-), 84’ Rits door Denswil (-), 84’ De Ketelaere door Badji (-), 84’ Lang door Okereke (-), 88’ Coulibaly door Broadbent (-)

DOELPUNTEN: 15’ Dost 0-1, 19’ Kossounou 0-2, 82’ Lang 0-3

GELE KAARTEN: 43’ Van den Buijs, 48’ Sobol, 65’ Coulibaly, 83’ Lang

RODE KAARTEN: geen

SCHEIDSREC­HTER: Lothar D’Hondt (8)

 ??  ??
 ?? FOTO GOYVAERTS/GMAX AGENCY ?? Kapitein Ruud Vormer over Bas Dost: “Het is lekker voetballen met Bas.”
FOTO GOYVAERTS/GMAX AGENCY Kapitein Ruud Vormer over Bas Dost: “Het is lekker voetballen met Bas.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium