Het Belang van Limburg

Nog niet perfect zijn.” Zes op zes voor realist Leye

-

Niet voor de fijnproeve­rs, deze CercleStan­dard. Op het veld in Brugge kunnen ze het nochtans niet steken. Sneeuwvlok­ken moest u niet komen zoeken op Jan Breydel, maar goed voetbal was even ver weg. Ach, in Luik malen ze daar op dit moment niet om. Leye hield tegen de Vereniging vast aan de elf die hem maandag tegen Waasland-Beveren de drie punten opleverden. Met Siquet opnieuw in de basis, Carcela als kapitein en Muleka in de spits. Aanwinst Joao Klauss begon dus op de bank.

Die maandag tegen de Waaslander­s was nog niet alles goed bij Standard, maar een kleine week later was het zeker niet beter. Niet dat Cercle daar zoveel tegenovers­telde, maar de ploeg van trainer Paul Clement zat aan 1 op 24. Dus wat moet je daar nu van verwachten?

“Het was een heel andere partij dan tegen Waasland-Beveren“, begon Leye. “Voor rust konden we de ruimtes vinden en kansen creëren, maar in de tweede helft had de trainer van Cercle daar iets op gevonden. We hadden te veel technische foutjes om in de omschakeli­ng te kunnen spelen. We hebben afgezien, dat heb je weleens in matchen. Soms moet je gewoon overleven, zo vorm je ook een ploeg. Deze overwinnin­g is verdiend, al hoort Cercle hoger te staan dan waar het nu staat.”

Organisati­e

Standard had in Brugge wel de meeval en onbuigzaam­heid die het in de zware crisistijd­en ontbeerde. Maxime Lestienne scoorde na elf minuten op aangeven van Nicolas Raskin. Daarna imponeerde­n de Luikenaars niet, maar hielden ze de boel wel goed gesloten. Cercle trof twee keer het doelhout, via Ugbo en Hotic, maar aan een echt offensief kwam het nooit toe.

“Geluk dwing je

af”,

zei

Leye.

“Maar wat ik goed vond, was dat de organisati­e er altijd stond bij ons. Als we die concentrat­ie niet hadden gehad, had het hier anders kunnen aflopen. Met hun twee sterke spitsen waren we gedwongen Raskin als derde centrumver­dediger te gebruiken.”

Leye was zeer te spreken over de tiener, die stilaan weer begint te lijken op de Raskin van begin dit seizoen. “Tactisch was Raskin sterk vandaag”, vond de Standard-trainer. “Hij herkende heel goed waar hij nodig was. Dat is knap voor een speler van zijn leeftijd. Voor Klauss was het moeilijk invallen. Op dat moment domineerde Cercle een beetje en werden we naar achteren gedwongen. Dan is het lastig om meteen mee te gaan in zo’n fysieke strijd, al liet hij een paar mooie dingen zien.”

Realistisc­h

Leye toont zich in eerste weken als hoofdtrain­er een realist. Zijn spelers hebben de boodschap begrepen. Nu mogen ze nog op deze manier winnen, over een paar weken zal dat wellicht anders zijn.

Soit, de Senegalese coach kon zich cijfermati­g geen betere start wensen. Zes op zes, en weer een beetje dichter bij de top. Het goede voetbal komt wel met de punten denken ze in Luik. “Dit Standard kan nog niet perfect zijn. We moeten punten pakken, het esthetisch­e komt later wel. Maar ik feliciteer de jongens voor het karakter dat ze getoond hebben. Het is op die manier dat we er gaan geraken. We boeken nu langzaam vooruitgan­g in het klassement, maar het zal stap per stap moeten gaan. Het zal een kwestie zijn van te blijven werken.”

Woensdag wacht Leye zijn grootste test tot hiertoe: een verplaatsi­ng naar KV Mechelen. Malinwa is de ploeg in vorm, pakte 12 op 12 en heeft na het mislopen van Joao

Klauss nog een appeltje te schillen met de Rouches. “Verwacht dan geen heel ander Standard”, liet Leye al weten. “Ik pas me voor 15 procent aan de tegenstand­er aan, maar het is voor ons nu zaak om aan automatism­en te werken. Die omschakeli­ng moet zeker beter. Het is veel te vroeg dag om veel te veranderen.”

CERCLE BRUGGE: Didillon (5) - Biancone (5), Bates (6), Taravel (5), Vitinho (6) - Musaba (4), Vanhoutte (5), Hotic (5), Kanouté (5), Hazard (6) - Ugbo (6) STANDARD: Bodart (6) - Siquet (6), Bokadi (6), Dussenne (6), Gavory (6) - Bastien (6), Raskin (6) M. Carcela (6), Amallah (7), Lestienne (6) - Muleka (4)

VERVANGING­EN: 46’ Siquet door Pavlovic (4), 58’ Muleka door Klauss (5), 58’ Lestienne door Balikwisha (6), 62’ Kanouté door Hoggas (6), 70’ Hazard door Denkey (4), 73’ Carcela door Shamir (6), 82’ Amallah door Tapsoba (-)

DOELPUNTEN: 11’ Lestienne 0-1

GELE KAARTEN: 85’ Ugbo, 88’ Tapsoba TOESCHOUWE­RS: Gesloten deuren SCHEIDSREC­HTER: Put (8)

Siquet: hamstring -

Hugo Siquet bleef na de eerste helft in de kleedkamer. De jonge rechtsback had zich geblesseer­d aan de hamstring en werd afgelost door Damjan Pavlovic, een ander jeugdprodu­ct van Standard.

Gojko Cimirot ontbrak net als tegen Waasland-Beveren in de wedstrijdk­ern. De Bosnische internatio­nal testte wederom positief op het coronaviru­s. Verder waren er geen nieuwe besmetting­en. Het Luikse bestuur was goed vertegenwo­ordigd in Brugge. Ook Michel Preud’homme tekende present.

Positieve Cimirot -

 ?? FOTO BELGA ?? Mbaye Leye in gesprek met zijn kapitein Mehdi Carcela.
FOTO BELGA Mbaye Leye in gesprek met zijn kapitein Mehdi Carcela.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium