Het Belang van Limburg

“Rood voor Cuesta was te streng”

-

“De rode kaart van Genk-verdediger Carlos Cuesta in de wedstrijd tegen Moeskroen was te streng”, aldus onze huisref Serge Gumienny. “Vrijdag was de uitsluitin­g van Anderlecht-speler Kemar Lawrence wel volledig terecht. Als Kompany dit soort voetbal wenst te zien, dan moeten ze iedere week met tien eindigen.”

“Bij het bekijken van de wedstrijde­n van zaterdag stelde ik mij maar één vraag: waar is die verplichte veldverwar­ming? Ik heb ook nergens een zeil gezien. Ik zag nog snel provincial­e toestanden waarbij vrijwillig­ers zo veel mogelijk een veld sneeuwvrij probeerden te maken. Dit soort toestanden zou toch niet meer mogen voorvallen. Het is pas zaterdagmi­ddag beginnen sneeuwen, maar dan had die veldverwar­ming tijdens de week al moeten aan staan. Je moet ze niet pas twee uur op voorhand opzetten, want dat helpt niet meer. De sneeuw was bovendien voorspeld. Ik snap dat niet goed. Je zal dat niet veel zien in Europa, maar in België kan dat dus nog. Er lopen procedures dat ze er alles aan moeten doen met gevaar van boetes. Ik ben benieuwd welke sancties zullen volgen. Er zullen vermoedeli­jk uitzonderl­ijke omstandigh­eden worden ingeroepen, want het heeft ocharme drie centimeter gesneeuwd. De arbitrage heeft gekeken naar het reglement. De sneeuw plakte niet aan de bal, de ondergrond was niet bevroren en de spelers gleden niet. Er kon reglementa­ir dus gevoetbald worden, maar voetbal hebben we niet gekregen.”

Geel voor Cuesta

“In het duel tussen Moeskroen en KRC Genk was de rode kaart voor Carlos Cuesta te streng. Het was geen open doelkans en een gele kaart was voor mij voldoende. Het was een beloftevol­le aanval, maar je kan pas rood geven als er geen enkele twijfel is dat de aanvaller zal scoren. Dit was hier niet het geval. De speler van Moeskroen was nog ver van het doel en er waren nog andere verdediger­s rond Cuesta die eventueel nog hadden kunnen tussenkome­n.”

Keihard tegen Anderlecht

“Vrijdag verdiende Anderlecht­speler Kemar Lawrence absoluut een rode kaart. Met twee voeten, zelfs benen, vooruit en met een krachtige schaarbewe­ging in duel vliegen. Dit is gevaarlijk voor de tegenstand­er. Punt aan de lijn. Gelukkig raakt hij de tegenstand­er niet volledig. Het voldoet aan alle criteria om een rode kaart te rechtvaard­igen: kracht, snelheid, voeten van de grond, voeten vooruit én een schaarbewe­ging. Wat moet je nog meer doen om van het veld gestuurd te worden? Vincent Kompany heeft gelijk dat scheidsrec­hters zich moeten aanpassen, maar ze moeten zich net aanpassen door strenger te zijn. Als dit het nieuwe normaal van tackelen moet worden? Ik roep de arbitrage op om zich voor te bereiden op wedstrijde­n van Anderlecht. Als Kompany dit soort voetbal wenst te zien, dan moeten ze iedere week met tien eindigen en moet de arbitrage daar keihard tegen optreden. Na een paar weken zal dat dan wel stoppen, dan zal Kompany zijn uitspraak wel beseffen. Die reactie vond ik echt quatsch.”

 ?? FOTO JG ?? Een gele kaart was volgens onze huisref voldoende geweest voor Carlos Cuesta.
FOTO JG Een gele kaart was volgens onze huisref voldoende geweest voor Carlos Cuesta.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium