Het Belang van Limburg

“Auto reed zonder te remmen in op de groep”

- Wim Vos

WIELRENNEN ONGEVAL Huiveringw­ekkend nieuws van het trainingsk­amp van BORAhansgr­ohe aan het Italiaanse Gardameer. Zeven renners werden zaterdag brutaal aangereden door een auto. Bekendste slachtoffe­r is Wilco Kelderman, met een gebroken wervel. Zijn Belgische ploegmaat Jordi Meeus was in de buurt: “Schrikken, als je plots overal blauwe zwaailicht­en ziet.”

Jordi Meeus zal de eerste januarista­ge met zijn nieuwe ploeg BORA-hansgrohe niet snel vergeten. De 22-jarige Limburger was zelf in de buurt aan het trainen toen hij het nieuws vernam. “We trainden in groepjes”, legt hij uit. “Zelf zat ik in het laatste groepje. We hadden net een rondje gedaan en ik wilde nog wat kilometers bijdoen. Maar toen ik het hotel voorbijree­d, kwam ik plots enkele mensen van de ploeg tegen. ‘Draai maar terug’, zeiden ze. ‘Er is iets gebeurd.’ Op dat moment zag ik verderop al overal blauwe zwaailicht­en van de politie.”

Ook de zeven renners die bij het ongeluk betrokken waren, hadden er dan al vijf uur en veertig minuten training opzitten. Omdat ze er graag zes uur van wilden maken, beslisten ze om nog twintig minuten door te gaan. Het ging om: Wilco Kelderman, Rüdiger

Selig, Andreas Schillinge­r, Marcus Burghardt, Anton Palzer, Maximilian Schachmann en Michael Schwarzman­n. “Dat maakt het extra onnozel”, zegt Meeus.

“Eigenlijk was de stage voorbij. Zaterdag was de laatste dag. En uitgereken­d in dat allerlaats­te half uur gebeurt dan zoiets. Een auto die uit een zijstraat kwam, negeerde een stopbord en is zonder te remmen pal op de renners ingereden. Het moet echt schrikken geweest zijn. Ook voor ons die er niet bij waren. In het begin hadden we namelijk heel weinig informatie. Er hing een heel bedrukte sfeer in het hotel.”

Alles in acht genomen viel de balans mee. Schwarzman­n kwam er zonder kleerscheu­ren van af. Bij Burghardt, Palzer en Schachmann bleef de schade beperkt tot kneuzingen en blauwe plekken. Maar drie renners werden wel naar het ziekenhuis afgevoerd. Selig had een hersenschu­dding, Schillinge­r liep breuken aan rugen nekwervels op, en ook Wilco Kelderman kwam niet ongehavend uit het ongeval. Hij hield een hersenschu­dding en een gebroken wervel aan het ongeval over. “Merkwaardi­g is dat hij het eerst zelf niet door had”, zegt Meeus. “Wilco was al terug in het hotel en had geen pijn. Maar omdat hij een bloedende snijwonde had en zijn hoofd een klap had gekregen, ging hij toch voor een check-up naar het ziekenhuis. Daar werd die gebroken nekwervel vastgestel­d.” Geen van de renners moet geopereerd worden. Hoe lang Kelderman, het nummer drie van de Giro afgelopen oktober, moet revalidere­n, is nog niet duidelijk.

 ?? FOTO RR ?? Jordi Meeus en zijn ploegmaats van Bora-hansgrohe hadden hun stage liever anders kunnen afsluiten.
FOTO RR Jordi Meeus en zijn ploegmaats van Bora-hansgrohe hadden hun stage liever anders kunnen afsluiten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium