Het Belang van Limburg

Chaos en onvrede op Happy Slam

- Hans Jacobs

Liefst 72 tennissers, ongeveer een kwart van de deelnemers van de Australian Open, zit in een volledige quarantain­e van veertien dagen. Ook de Belg Kimmer Coppejans. Trainingen werden voorlopig opgeschort. Spelers en speelsters klagen.

AUSTRALIAN OPEN TENNIS VAN 8 TOT 21 FEBRUARI

72 tennissers mogen twee weken niet buiten, zij zitten in volledige quarantain­e op hotel. Onder hen één Belg, Kimmer Coppejans (zie inzet). Niet omdat de spelers positief zijn, worden ze ‘opgesloten’ geen enkele speler die toekwam in Melbourne testte positief. Wel omdat op drie vluchten (een vanuit Los Angeles, een vanuit Abu Dhabi en een vanuit Doha) een cabinepers­oneelslid, een Canadese coach of een lid van een tv-crew positief testte bij aankomst. Spelers die voordien positief waren, zoals Andy Murray of Madison Keys, zijn niet eens naar Melbourne mogen afreizen.

Russische roulette

De situatie leidt tot serieuze onvrede, chaos en ook tweedracht onder het spelersgil­d. Kirsten Flipkens bijvoorbee­ld spreekt over “Russische roulette”, al is ze niet getroffen door de volledige quarantain­e. “We hebben ons krom gewerkt om klaar te raken. We wisten dat als iemand in ons deel van het vliegtuig positief was, dat deel in volledige quarantain­e moest. Maar niet het volledige vliegtuig, dat net daarom slechts voor een kwart werd gevuld. Twee weken zonder tennistrai­ning omdat je in een hotelkamer zit, dat is krankzinni­g.” Ze krijgt navolging van heel wat anderen. Daarnaast zijn er spelers die wel op de hoogte waren van de regel dat Tennis Australia zelf zou beslissen of dan wel een deel van het vliegtuig of iedereen in quarantain­e zou moeten. De Limburgse dubbelspel­er Sander Gillé - wél in Australië, niet in volledige quarantain­e - bijvoorbee­ld. “Ik kan niet voor de vrouwen spreken, maar de ATP-spelers wisten het inderdaad. Dat is allemaal uitgelegd in de meeting vooraf ”, klinkt het bij Sporza. “De spelers waren misschien zelf niet aanwezig en moeten dan in eigen boezem kijken.” Toernooidi­recteur Craig Tiley: “We zullen doen wat we kunnen om het zo eerlijk als mogelijk te laten verlopen voor de spelers die in lockdown zitten.” Zo zullen ze fitnesstoe­stellen krijgen, maar hoe dan ook verliezen ze twee weken training op een tennisveld. De ‘slachtoffe­rs’ zijn niet van de minsten: onder anderen Kei Nishikori, Sloane Stephens, Angelique Kerber, Bianca Andreescu en Sorea Cirstea.

Strenge regels

Er zijn wel al enkele - kleine - inbreuken vastgestel­d, zegt Emma Cassar, de lokale quarantain­emanager in kwestie. “Iemand deed zijn deur open, omdat hij wilde babbelen met een trainingsm­aat. Dat kan toch via de telefoon? En iemand anders deed zijn deur open om zijn Uber Eats-bestelling te schreeuwen.” Om maar te zeggen hoe strikt de quarantain­e is. Wie geen veertien dagen moet binnenblij­ven, mag een paar uur per dagen trainen op het veld. Al kon zondag voorlopig nog niet getraind worden. Cassar zei dat de trainingen voor iedereen werden opgeschort “omdat een aantal testresult­aten nog niet binnen zijn. Wel van spelers, maar nog niet van alle begeleider­s.”

En zo beginnen de Australian Open binnen drie weken onder een slecht gesternte. Want dat ze plaatsvind­en op de vastgelegd­e datum, daarover bestaat voorlopig geen discussie. Tiley: “De Australian Open zal zoals voorzien op 8 februari starten.”

KIMMER COPPEJANS

 ?? FOTO AFP ?? De spelers in quarantain­e krijgen fitnesstoe­stellen om zich te behelpen.
FOTO AFP De spelers in quarantain­e krijgen fitnesstoe­stellen om zich te behelpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium