Het Belang van Limburg

Aandacht voor rolstoelen en hoge hakken

- Dirk Jacobs

Hasselt gaat verder met de vernieuwin­g van straten in de binnenstad. In 2021 krijgen zeker al de Kortstraat, de Hoogstraat en de Maastricht­erstraat een nieuw uitzicht. Ook de Minderbroe­dersstraat en de Dorpsstraa­t staan, na de ontploffin­g, op het lijstje.

Eerder kregen al de Kapelstraa­t, de Kleine Maastricht­erstraat, de Koning Albertstra­at en de Grote Markt een nieuw wegdek. “Nu voorzien we nieuwe bestrating in de Kortstraat, de Hoogstraat en de Maastricht­erstraat rondom het Borrelmann­eke”, zegt burgemeest­er Steven Vandeput (N-VA). “We willen komen tot een uniform en kwaliteits­vol geheel in ons stadscentr­um. We zijn het jaar gestart met de laatste afwerking van de Grote Markt en de Koning Albertstra­at. Binnenkort komt er een nieuwe H-vormige bank rondom de boom midden op de Grote Markt. Zo willen we de mensen die niet noodzakeli­jk iets willen drinken ook een mooie rustplek bieden. Die bank moet een eyecatcher worden. Ook in de Koning Albertstra­at vernieuwen we de bomen en komen er nieuwe zitbanken en fietsenrek­ken. En het Marktboeri­nneke krijgt opnieuw een ereplaats in de straat.”

Borrelmann­eke

De eerste bestrating die heraangele­gd wordt in 2021 is die van de Maastricht­erstraat. “Als het weer meewil, breken we midden februari de bestrating rondom het Borrelmann­eke op”, zegt schepen Laurence Libert (Open Vld). “Daar komen nieuwe bestrating en enkele nieuwe banken, fietsenrek­ken en vuilnisbak­ken. De werken duren zes weken, waarna het beton en de kasseien vier weken moeten uitharden. Begin maart starten we dan in de Kortstraat, tussen de Grote Markt en de SintQuinti­nuskathedr­aal. De tijdelijk aangelegde verharding die daar ligt, wordt helemaal opgebroken en er komen een ondergrond­se stroomkast, nieuwe bomen en straatkolk­en. Als dit klaar is, krijgt de straat dezelfde klinkerver­harding als op de Grote Markt. Die werken duren drie weken, waarna vier weken uitharding volgt. In maart volgen dan de werken in de Hoogstraat vanaf de Grote Markt tot aan de Fruitmarkt. Daar worden eerst vernieuwde leidingen gekoppeld aan de woningen en volgt nadien dezelfde bestrating als in de Koning Albertstra­at. De betonstroo­k in het midden van de straat geeft meer comfort aan rolstoelen, kinderwage­ns en de schoenhakk­en van de dames. Voor de heraanleg van de Dorpsstraa­t en de Minderbroe­dersstraat bekijken we met de nutsmaatsc­happijen hoe dat het best wordt aangepakt. We voorzien deze werken nog dit voorjaar, maar op dit moment is er nog geen exacte planning.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? De bestrating rondom het Borrelmann­eke komt als eerste aan de beurt.
FOTO SVEN DILLEN De bestrating rondom het Borrelmann­eke komt als eerste aan de beurt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium