Het Belang van Limburg

HECHTEL-EKSEL

- Jan Bex

Vijfendert­ig is ze. De liefde bracht haar vijf jaar geleden naar Eksel. Daar baat ze samen met haar partner een B&B uit. Toen ze deze week in het nieuws las dat de Kortrijkse hogeschool 24 Indische bachelors en masters in de verpleegku­nde de kans biedt om na een jaar intensieve opleiding, inclusief inburgerin­gstraject, aan de slag te gaan als verpleegku­ndige in woonzorgce­ntra, kroop ze in haar pen.

“Er zijn nauwelijks scholen in Vlaanderen, in Limburg zelfs geen enkele, die ons een verkort traject van bijvoorbee­ld zes maanden aanbieden zodat ons diploma conform is aan de Vlaamse normen”, vertelt Lalaine. “Ook organiseer­t men bijvoorbee­ld geen examen voor buitenland­se verpleegku­ndigen om onze kennis en kunde te testen. Terwijl er hier intussen wel te weinig verpleegku­ndigen zijn. Er zijn trouwens collega’s die met hun Filipijns diploma wel aan de slag kunnen in bijvoorbee­ld Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.”

Frustreren­d

“Als we in Vlaanderen willen starten als verpleegku­ndige, moeten we verplicht de hele opleiding drie jaar voor HBO5 en vier jaar voor de bachelor - hernemen”, stelt Lalaine. “De enige job die we met ons Filipijns diploma in de zorgsector kunnen krijgen, is die van zorgkundig­e. Maar dan ben je geen verpleegku­ndige van het niveau bachelor of hoger beroepsond­erwijs.” Frustreren­d als je al verpleegku­nde gestudeerd hebt en zelfs als verpleegku­ndige gewerkt hebt. “In Vlaanderen zijn we met zo’n dertigtal. Vele Filipijnse verpleegku­ndigen gaan noodgedwon­gen dan maar aan de slag als poetshulp, terwijl anderen zich melden voor jobs buiten de zorg die financieel beter vergoed worden dan het werk als zorgkundig­e. Degenen die met hun passie toch blijven werken in de zorg, verliezen vaak snel hun motivatie. Sommigen worden zelfs depressief omdat ze ver beneden hun opleiding werken. Met als resultaat dat ze uiteindeli­jk de zorgsector verlaten.”

Gereglemen­teerd beroep

NARIC-Vlaanderen, dat deel uitmaakt van het departemen­t Onderwijs, is de Vlaamse instantie die buitenland­se diploma’s inschat en erkent. Wat dan juist het probleem is met de Filipijnse verpleegku­ndigen? “Er is natuurlijk een grote vraag naar verpleegku­ndigen, maar dat mag geen argument zijn om de lat lager te leggen”, zegt Michaël Devoldere, woordvoerd­er van minister Weyts. “Het beroep van verpleegku­ndige is in België en in heel Europa gereglemen­teerd. Zo willen ze ervoor zorgen dat de opleidinge­n aan bepaalde kwaliteits­normen voldoen.”

“Al is dit zeker geen specifiek Filipijns probleem”, zegt Devoldere. “NARIC ervaart dat opleidinge­n behaald buiten Europa de toets met de strikte Europese normen vaak niet doorstaan. De ervaring van NARIC is dat de diploma’s verpleegku­nde die behaald werden in de Filipijnen in het algemeen ook niet voldoen aan die Europese normen. Er zijn wel veel aanvragen van Filipijnse verpleegku­ndigen in verhouding met aanvragen uit andere landen.”

“Wel verschil in opleiding”

“Hoewel er een nationaal curriculum is, merkt NARIC dat de inhouden van de opleidinge­n verpleegku­nde in de Filipijnen toch erg variëren van instelling tot instelling”, gaat Devoldere verder. “De opleidings­inhouden kunnen ook over de jaren heen variëren. De Filipijnse opleiding bestaat wel altijd voor een zeer groot deel uit algemene vorming. Het gaat dan over vakken die niet relevant zijn voor de opleiding verpleegku­nde in Vlaanderen. Dat gaat ten koste van andere essentiële inhouden die relevant zijn voor de Vlaamse opleiding verpleegku­nde. NARIC ziet ook vaak tekorten in het aantal uren klinisch onderwijs en niet alle verplichte klinische domeinen worden altijd doorlopen. Er is dus wel degelijk sprake van een substantie­el verschil met de Vlaamse opleiding.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium