Het Belang van Limburg

Sint-Antoniusvi­ering wil erkenning als immateriee­l erfgoed

- BOCHOLT/OUDSBERGEN/BREE/ NEERPELT/HECHTEL-EKSEL Roger Dreesen

TOONTJE MET HET VARKEN Door corona zag de traditione­le Sint-Antoniusvi­ering er afgelopen weekend helemaal anders uit. Geen grote toeloop en geen verkoop per opbod. In Bocholt presenteer­de de Landelijke Gilde wel een rijkelijk ontbijt.

Enkele vereniging­en werken samen om de Sint-Antoniusvi­ering in Vlaanderen te laten erkennen als immateriee­l cultureel erfgoed. In Bocholt, Meeuwen, Bree, Neerpelt en ook in Hechtel-Eksel kennen ze deze traditie van ‘Toontje met het varken’ al eeuwen, en die wordt in stand gehouden door lokale vereniging­en.

“Het is een van dé topdagen voor onze vereniging. Samen met de parochie en andere vereniging­en creëren we op die zondag een echt volksfeest”, zegt Friedo Steensels van Landelijke Gilde BocholtKau­lille. “Wie wil, kan een stukje vlees, groenten of andere etenswaren per opbod kopen. De opbrengst gaat naar een goed doel, net zoals Sint-Antonius het zou gewild hebben.”

Een eerste stap in het erkennings­proces is het samenbreng­en van de erfgoedgem­eenschap. Ook expertisec­entrum Parcum helpt bij het levend houden van de tradities. “Ze brengen erfgoedver­enigingen samen, helpen bij het opstarten van een erkennings­traject en zoeken naar oplossinge­n om tradities mee te laten evolueren met de tijd.”

In Noord-Limburg

kende

deze traditie een nieuw elan in de jaren zestig van vorige eeuw. Ben je geinteress­eerd in het behoud van de Sint-Antoniusvi­eringen, in hoe een erkennings­traject precies verloopt en wil je actief betrokken worden? Schrijf je in via laura.danckaert@cagnet.be.

 ?? FOTO ROGER DREESEN ?? In Bocholt presenteer­de de Landelijke Gilde afgelopen weekend een ontbijt.
FOTO ROGER DREESEN In Bocholt presenteer­de de Landelijke Gilde afgelopen weekend een ontbijt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium