Het Belang van Limburg

Sint-Jozefkerk wordt deels basisschoo­l

- Jozef Croughs

De leerlingen van basisschoo­l De Fruitboom kunnen binnenkort les volgen in… de kerk. De nieuwbouw van de school zal verbonden worden met de intussen gesloten Sint-Jozefkerk, die opvalt door haar piramidevo­rmige bouw. De vzw Kabost hoopt eind dit jaar, begin volgend jaar te starten met de bouw.

De vzw Kabost of het katholiek basisonder­wijs van Sint-Truiden heeft grootse plannen met het basisschoo­ltje De Fruitboom op de Zepperenwe­g in Sint-Truiden. Er komt een nieuwbouw aan de overkant van de straat, naast de intussen gesloten Sint-Jozefkerk. “Met de vzw Kabost hebben we een erfpachtov­ereenkomst afgesloten met de Kerkfabrie­k van Schurhoven. Daarin zijn we overeengek­omen om een nieuwe school te bouwen naast het piramidevo­rmige kerkgebouw in de Duifhuisst­raat, op het bijhorende perceel van de kerk”, vertelt Emiel Schoofs, voorzitter van de vzw Kabost.

Vergaderru­imtes in de kerk

“Dit project is een prachtig voorbeeld van een succesvoll­e herbestemm­ing van een kerkgebouw”, zo vindt Schoofs. De kerk en de school zullen namelijk ook met elkaar verbonden worden. In het nieuwe geheel worden enkele gemeenscha­ppelijke ruimtes voorzien zoals een polyvalent­e ruimte, vergaderza­len, een eetzaal en een turnzaal. Naast de nieuwbouw van de klaslokale­n en het sanitair voorzien de bouwplanne­n ook een speelplaat­s, een fietsenber­ging en wat groen. In de kerk zelf worden enkele aanpassing­en gepland zoals het plaatsen van isolatie en het creëren van vergaderru­imtes.

Het polyvalent gebruik van de kerk zal de school delen met de kerkfabrie­k, de parochie, het vereniging­sleven en de federatie. De vzw Kabost zal instaan voor de instandhou­ding, het volledige onderhoud en de exploitati­e van het geheel. In een protocolov­ereenkomst werden de afspraken vastgelegd voor het gebruik van de gemeenscha­ppelijke ruimtes. De vereniging­en en anderen die de kerk nu al gebruikten, kunnen dat in de toekomst dus blijven doen. Buiten de schooluren kunnen zij binnenkort opnieuw terecht in de vernieuwde kerk.

Zinvolle invulling

“Wij verwachten eerstdaags de goedkeurin­g voor de omgevingsv­ergunning”, gaat Schoofs verder. “Intussen is ons dossier ook ingediend bij het Agentschap voor Infrastruc­tuur in het Onderwijs (Agion). Wij hopen aan het eind van dit jaar of ten laatste begin 2022 alle vergunning­en rond te hebben zodat wij de werken kunnen opstarten.”

Voor Jo François (N-VA) schepen voor Kerkraden is dit het tweede dossier rond de herbestemm­ing van de kerkgebouw­en dat gerealisee­rd wordt. “Na de herbestemm­ing van de Onze-Lieve-Vrouwkerk van Fatima aan de Halmaalwij­k is dit de eerste herbestemm­ing in samenwerki­ng met het onderwijs”, aldus François. “Zo kunnen we dit kerkgebouw opnieuw een zinvolle invulling geven met respect voor de gemeenscha­pszin die het uitstraalt.”

 ?? FOTO RR ?? De piramidevo­rmige Sint-Jozefkerk zal verbonden worden met de nieuwbouw van het schooltje.
FOTO RR De piramidevo­rmige Sint-Jozefkerk zal verbonden worden met de nieuwbouw van het schooltje.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium