Het Belang van Limburg

Stewards, gratis parking en kiss-and-ride aan vaccinatie­centrum Minderbroe­derssite

- Jozef Croughs

Het moet zowat de meest indrukwekk­ende vaccinatie­locatie van het land zijn: de Minderbroe­derssite in Sint-Truiden. De stad heeft nu een verkeers- en signalisat­ieplan klaar met stewards, twee gratis parkings op wandelafst­and en een kiss-and-ride. De Zoutstraat wordt tijdens de vaccinatie­campagne geopend voor een vlotte verkeersdo­orstroming en om de druk in de zone van de Spaanse brug te verlichten.

Zodra de 56.000 inwoners van Sint-Truiden, Gingelom en Nieuwerker­ken uitgenodig­d worden om hun coronavacc­in te laten zetten, moet het signalisat­ieplan hen vlekkeloos naar de Minderbroe­derssite leiden. “Ruim 500 kandidaat-vrijwillig­ers uit de drie gemeenten staan klaar om het centrum te bemannen”, zegt Truiens burgemeest­er Veerle Heeren (CD&V). “De keuze voor de Minderbroe­derssite lag voor de hand. Die is permanent vrij en kan onbeperkt als vaccinatie­centrum gebruikt worden tot het einde van 2021.”

Het Minderbroe­dersplein en de Minderbroe­dersstraat zullen van bij de opening enkel toegankeli­jk zijn voor mensen die een afspraak hebben voor hun vaccinatie. Zij kunnen uitsluiten­d tijdens hun afspraak hier gratis parkeren. De parking op het Minderbroe­dersplein is alleen bereikbaar via de Luikerstra­at en de Minderbroe­dersstraat. De uitgang is langs de Clockhemst­raat. Buurtbewon­ers krijgen met een pasje toegang tot hun parkeergar­ages en de parking van cultuurcen­trum De Bogaard wordt exclusief voorbehoud­en voor hen. Ze krijgen binnenkort een doorgangsb­ewijs om deze parking via de Minderbroe­dersstraat te bereiken. Voor taxi’s is er een kiss-andride aan het vaccinatie­centrum. Fietsers en brommers kunnen terecht bij de fietsparki­ng.

Met de bus

De inwoners van de achttien dorpen van Sint-Truiden en van Nieuwerker­ken en Gingelom zullen via De Lijn geïnformee­rd worden om met de bus te komen. De haltes Naamsevest en Europaplei­n liggen op korte wandelafst­and van de vaccinatie­site en de route wordt aangegeven.

Op alle invalswege­n naar SintTruide­n zullen infoborden automobili­sten de weg wijzen. Eens in Sint-Truiden leiden wegwijzers chauffeurs naar twee parkings: P1 op het Minderbroe­dersplein en P2 is de parking Centrum/Clockempoo­rt. Langdurig gratis parkeren kan aan de rand van de stad op de parking Veemarkt of de parking Gazo aan het station. Vanaf 15 februari gaan de parkeergel­eiding en de gewijzigde verkeerssi­tuatie van kracht.

Karel Sweldens, voorzitter van de Sportraad, is blij dat niet gekozen is voor de sporthal Trudo als vaccinatie­centrum: “Zo kunnen de sportactiv­iteiten voor -12-jarigen en de scholen blijven doorgaan.”

 ?? FOTO JCR ?? De kerkruimte is voorzien om te bekomen van de inspuiting als dat nodig is.
FOTO JCR De kerkruimte is voorzien om te bekomen van de inspuiting als dat nodig is.
 ?? FOTO JCR ?? In de wandelgang­en langs de binnentuin van het klooster komen de hokjes waar de vaccinatie­s gebeuren.
FOTO JCR In de wandelgang­en langs de binnentuin van het klooster komen de hokjes waar de vaccinatie­s gebeuren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium