Het Belang van Limburg

Limburgse jagers planten bijna 24.000 bomen en hagen

- Zahra Boufker

Zaterdag plantten de Limburgse jagers bijna 24.000 hagen en bomen verspreid over de hele provincie, in totaal goed voor zo’n 12 hectare bos of 16 kilometer haag. Het gaat specifiek over inheemse soorten zoals de zwarte els, de winter- en de zomereik.

Op verschille­nde plaatsen in onze provincie konden de Limburgse jagers zaterdag bijna 24.000 hagen en bomen ophalen om die vervolgens in hun eigen jachtgebie­d te planten. Het gaat specifiek om inheemse soorten, zoals de zwarte els, de winter- en zomereik, de beuk, de mei- en sleedoorn, de gele en rode kornoelje en nog vele andere soorten (19 in totaal). “De keuze voor streekeige­n biodiversi­teit moet de grote monocultur­ele landschapp­en doorbreken”, zegt Marcel Lemmens, trekker van het initiatief.

Meer schuilplaa­tsen voor dieren

De verdeling werd op twee plaatsen georganise­erd op een coronaveil­ige manier. “Vandaag (zaterdag, nvdr.) zijn de planten op twee verzamelpl­aatsen in Limburg geleverd en opgehaald. Dat zal onze groenste provincie op termijn nog groener maken”, aldus Lemmens. Aan het afhaalpunt in Koersel liep de ophaling vlot. Volgens Johan Craeghs, die de actie in Koersel coördineer­de, moet de boomactie zorgen voor de verbeterin­g van de lokale biotoop. “Meer gewassen betekent ook meer schuilgele­genheden en meer voeding voor dieren, door onder andere de bessen aan de hagen. Ook dit jaar hebben de jagers massaal ingetekend op de plantactie en dat is een positief verhaal”, aldus Craeghs.

 ?? FOTO ZB ?? “Ook dit jaar hebben de jagers massaal ingetekend op de plantactie”, zegt Johan Craeghs, die de actie coördineer­de in Koersel.
FOTO ZB “Ook dit jaar hebben de jagers massaal ingetekend op de plantactie”, zegt Johan Craeghs, die de actie coördineer­de in Koersel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium