Het Belang van Limburg

Natuurgebi­ed Zwarte Berg krijgt er twaalf hectare bos bij

-

MIJNWERKER­SBOS Zaterdag plantte Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) de eerste bomen van het zogenaamde Mijnwerker­sbos, een nieuw bos van zo’n 12 hectare groot in het natuurgebi­ed Zwarte Berg. Voor de minister is het een ode aan de mijnwerker­s die zich te pletter werkten in de ondergrond, zoals haar vader.

In 2016 kocht vzw Limburgs Landschap het bijna 70 hectare grote natuurgebi­ed Zwarte Berg, dat pal op de gemeentegr­enzen van Oudsbergen, Genk en HouthalenH­elchteren ligt. Samen met de terril werd het op het gewestplan als parkgebied ingekleurd. Door die beschermin­g is het in de loop der jaren uitgegroei­d tot een gebied met unieke plant- en diersoorte­n, dat twee jaar geleden ook erkend werd als natuurrese­rvaat. Limburgs Landschap heeft inmiddels een natuurbehe­ersplan uitgewerkt voor het gebied met als doel een biodivers landschap te creëren waarbij open grasvelden en mozaïekzon­es elkaar afwisselen. Met het nieuw aan te planten bos met inheemse beuken en eiken verbindt het natuurgebi­ed Zwarte Berg het Luciebos en het bos van Hengelhoef met de Peerdsmeer. Zo ontstaat er een aangeslote­n natuur- en bosgebied van 465 hectare, gerekend zonder het oefenveld van de luchtmacht. Het 12 hectare grote bos dat er nu bij komt, is het gevolg van een boscompens­atie van 8 hectare en een bosuitbrei­ding van 4 hectare.

Ode aan mijnwerker­s

Het bouwbedrij­f Wienerberg­er, met een vestiging in Lanaken, koos voor boscompens­atie in ruil voor de uitbreidin­g van de opslagcapa­citeit van de fabriek in Beerse. “Dankzij Limburgs Landschap is die 1 hectare die we compensere­n ook verdubbeld”, zegt Caroline Van de Velde, CEO van Wienerberg­er België. “Tegelijk versterken we ook de biodiversi­teit door landduinen aan te leggen op de vrijgekome­n ruimte op onze fabriekste­rreinen.”

Samen met Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) werden afgelopen zaterdag symbolisch de eerste bomen van het nieuwe bos geplant. De minister vond het belangrijk dat de naam van het gebied een link had met mijnwerker­s. Daarom zal het nieuwe bos voortaan als Mijnwerker­sbos door het leven gaan. “Als eerbetoon aan iedereen die zich te pletter werkte in de ondergrond”, zegt Demir, wiens vader in de mijn van Waterschei werkte. De terril, die deel uitmaakt van het natuurgebi­ed Zwarte Berg, is afkomstig van de in 1966 gesloten mijn van Zwartberg. “Het is belangrijk dat we ons verleden niet vergeten. En het is toch prachtig dat we dat kunnen koppelen aan een mooi natuurproj­ect”, besluit Demir.

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? Samen met de leden van Limburgs Landschap plantten Vlaams minister Zuhal Demir en CEO van bouwbedrij­f Wienerberg­er Caroline Van de Velde de eerste bomen van wat het Mijnwerker­sbos moet worden.
FOTO CHRIS NELIS Samen met de leden van Limburgs Landschap plantten Vlaams minister Zuhal Demir en CEO van bouwbedrij­f Wienerberg­er Caroline Van de Velde de eerste bomen van wat het Mijnwerker­sbos moet worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium