Het Belang van Limburg

Aquafin plant 3.000 bomen aan waterzuive­ringsstati­on in Halen

- Luk Weyens

NIEUW BOS HALEN De NV Aquafin, die in Vlaanderen riolering aanlegt en waterzuive­ringsstati­ons bouwt, wil tot en met 2024 elk jaar 10.000 vierkante meter bos aanplanten in Vlaanderen. Met 8.000 vierkante meter komt het grootste project dit jaar aan het waterzuive­ringsstati­on in Halen.

In 2018 onderteken­de Aquafin de ‘Green Deal biodiversi­teit’. Daarmee engageert de organisati­e zich om op 400 hectare bedrijfste­rreinen extra inspanning­en te doen om de biodiversi­teit te vergroten. “We beperken ons niet tot het aanplanten van extra bos, we leggen ook poelen aan, vormen grasweides om tot bloemenwei­des, doen aan gefaseerd maaibeheer en plaatsen bijenhotel­s en nestkastje­s op en rond onze zuiverings­installati­es en pompstatio­ns”, zegt CEO van Aquafin Jan Goossens.

Wandelpade­n

Tot en met 2024 wil Aquafin dus elk jaar 10.000 vierkante meter bos aanplanten. Tachtig procent van het doel van dit jaar komt in Halen, waar Aquafin beschikt over een terrein van 8.000m2 achter het waterzuive­ringsstati­on aan de Mosstraat richting Zelem. “Hier worden dit plantseizo­en 3.000 inheemse bomen aangeplant”, zegt Toon Van Dorpe, manager hemelwater­projecten bij Aquafin. “Het gaat om een mix van bomen en struiken met onder meer ook fruitbomen. Tussen de bomen worden ook wandelpade­n aangelegd, want het bos krijgt een publieke functie.” De eerste honderd bomen in het nieuwe bos werden aangeplant door de kinderen van de kindergeme­enteraad van Halen.

Het project krijgt de steun van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) die bij de planting vertegenwo­ordigd was door haar kabinetsme­dewerker Jelle Van den Berghe. “Tegen 2024 willen we in Vlaanderen 4.000 hectare bos aanplanten. Dat is twintig keer de oppervlakt­e van Monaco”, aldus Van den Berghe. “We kunnen daarbij alle hulp gebruiken. Aquafin draagt alvast meer dan zijn boompje bij. Dit project is extra belangrijk omdat het om inheemse bomen gaat en omdat het bos voor iedereen toegankeli­jk wordt.”

 ?? FOTO LW ?? De kindergeme­enteraad van Halen plantte de eerste honderd bomen.
FOTO LW De kindergeme­enteraad van Halen plantte de eerste honderd bomen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium