Het Belang van Limburg

“Veerle en Matthias blijven speelvogel­s op de set”

“Een kopstoot. ” Zo noemt D’Ardennen-regisseur Robin Pront zijn ‘Lockdown’-kortfilm die vanavond op Eén te zien is. In Zuur zet Pront onze twee internatio­nale topacteurs Veerle Baetens en Matthias Schoenaert­s als nooit tevoren tegenover elkaar.

- Jo De Ruyck

Het moet van Loft uit 2008 zijn geleden dat Veerle Baetens (42) en Matthias Schoenaert­s (43) nog samen in een film speelden. In Erik Van Looys kaskraker stonden ze evenwel niet rechtstree­ks tegenover elkaar en dat is in Zuur wel even anders. Baetens speelt een vrouw die verschrikk­elijk is toegetakel­d bij een zuuraanval, en in de gevangenis de dader opzoekt. Haar gewelddadi­ge ex, gespeeld door een alweer intense Matthias Schoenaert­s. Dwars door het glas van de bezoekersr­uimte van de gevangenis ontspint zich een explosief gesprek dat uiteindeli­jk ontspoort.

Covid-jaar

Het glas dat de acteurs van elkaar scheidt, heeft ook een functie buiten het verhaal om. Het is meteen een beveiligin­g tegen coronabesm­etting. Zuur is gedraaid in 2020, het Covid-19-jaar waarin de hele film- en tv-wereld uitgeteld op de mat lag. Om te tonen dat er toch nog gedraaid kon worden, zette de VRT vier korte reeksen in de steigers. Telkens met een beperkt aantal acteurs, een minimale crew en één locatie.

We moeten eens praten en Leef werden al uitgezonde­n, nu start de serie Lockdown. “Dat worden twaalf kortfilms van om en bij de tien minuten verdeeld over vier dagen”, zegt Robin Pront (34). “Het idee komt van collega-regisseurs Gilles Coulier en Maarten Moerkerke, die zo veel mogelijk filmmakers de kans wilden bieden weer eens op de set te staan.”

Robin Pront, die in 2015 zijn visitekaar­tje afgaf met het heftige D’Ardennen en deze zomer Zillion hoopt te kunnen draaien, bijt de spits af met Zuur. “Ik schreef zelf het scenario, maar voor het op papier stond, contacteer­de ik Matthias en Veerle. Matthias kende ik nog van mijn kortfilm Injury time, tien jaar geleden. En Veerle speelde natuurlijk in D’Ardennen een hoofdrol.

Toch was ik aangenaam verrast dat ze allebei vrijwel meteen toezegden. Oké, ik had het voordeel dat ze net als Mieke en Pol van het eerste het beste amateurgez­elschap werkloos thuis zaten, maar het getuigt toch van vertrouwen dat ze in een kortfilm wilden stappen waarvoor ik nog maar een vaag idee had. Zodra Veerle en Matthias aan boord waren, heb ik met hen in gedachten de confrontat­ie geschreven.”

200 per uur in een Ferrari

Het resultaat is een korte film, van tien minuten. Dat maakt volgens

Pront een verschil. “Een kortfilm moet er meteen knal op zitten. Je hebt geen aanloop of opbouw zoals in een langspeler. Dat is meteen de uitdaging van Zuur: binnen die tien minuten de kijker het gevoel geven dat je het leven van die mensen kent. Dat maakte van die ene draaidag waarin de film is opgenomen een stresseren­de bedoening. Bij een speelfilm krijgt je set de tijd om een geoliede machinerie te worden. Dit was in een Ferrari stappen en direct gas geven naar 200.”

Of die stress ook te maken had met Schoenaert­s en Baetens die ondertusse­n internatio­nale faam hebben verworven? “Ik putte net mijn drive uit het feit dat ik die twee zware kanonnen samen kon brengen. Je merkt natuurlijk dat hun spel meteen een hoog niveau haalt, maar dat wil niet zeggen dat ik als regisseur rustig achterover leun. Het is aan mij om de toon te bewaken zodat het de film wordt die ik in mijn hoofd heb. Acteurs durven wel eens de grenzen aftasten en te gaan freewheele­n. Maar heeft dat te maken met Hollywood-allures? Welnee. Zowel Matthias als Veerle blijven op de set speelvogel­s met een bakken passie voor hun job.” Rijk worden ze alleszins geen van allen van Zuur. “Ik heb zelfs een deel van mijn gage opgeofferd om wat extra budget te hebben voor de effecten.” Een van die effecten is de maquillage waarmee Veerle Baetens haar verbrande gezicht kreeg. “Daar was werk aan. Toen ik op de set arriveerde zat zij al een tijdje in de make-upstoel. (lacht) Dit is een low-budgetprod­uctie, de gevangenis hebben we zelfs in een studio bij de VRT nagebouwd. Maar wat de crew heeft verwezenli­jkt, is top. Die maquillage is Hollywood-niveau, maar wel voor een appel en een ei. Of zoals dat heet: van de nood een deugd maken.”

→ Lockdown met vanavond ‘Zuur’ van Robin Pront, ‘2055’ van Wouter Bovijn en ‘Nadja’ van Kaat Beels, 21.25 uur, Eén

 ?? FOTO VRT ?? Matthias Schoenaert­s speelt de crimineel die op strafvermi­ndering hoopt door met zijn slachtoffe­r te praten.
FOTO VRT Matthias Schoenaert­s speelt de crimineel die op strafvermi­ndering hoopt door met zijn slachtoffe­r te praten.
 ?? FOTO VRT ?? Veerle Baetens, met een plastic masker voor haar verbrande gezicht.
FOTO VRT Veerle Baetens, met een plastic masker voor haar verbrande gezicht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium