Het Belang van Limburg

Geniale gek Phil Spector (81) overleden

- Jo De Ruyck

Zaterdag is de legendaris­che muziekprod­ucer Phil Spector (81) overleden. De excentriek­eling kleurde de sound van grootheden als The Beatles over Ike & Tina Turner tot Leonard Cohen. Zijn muzikale erfenis zal echter voor altijd bezoedeld blijven door de moord waarvoor hij een celstraf van 19 jaar uitzat.

Phil Spector overleed zaterdag op 81-jarige leeftijd in de gevangenis van het Californis­che Stockton. De officiële doodsoorza­ak was zondag nog niet bekend, maar hij zou een natuurlijk­e dood zijn gestorven. Mogelijk heeft de besmetting met Covid-19 waarvan Spector onlangs was hersteld mee zijn overlijden veroorzaak­t. Spector werd in 2003 gearrestee­rd na de moord op de toen 40-jarige Hollywooda­ctrice Lana Clarkson. De vrouw kreeg in de villa van Spector een kogel door haar mond. Onderzoek toonde aan dat het projectiel uit een wapen van de muziekprod­ucer kwam en zijn chauffeur getuigde als volgt: “Spector kwam die ochtend naar me toe en zei Ik denk dat ik iemand heb vermoord.” Nadien bleef hij evenwel halsstarri­g de feiten ontkennen. Zijn advocaten voerden aan dat Clarkson zelfmoord had gepleegd bij een “uit de hand gelopen spelletje Russische roulette.” Bovendien wezen ze erop dat er geen DNA van Spector op Clarksons handen werd gevonden. De rechtszaak sleepte jaren aan, o.a. omdat de jury het bij een eerste proces niet eens raakte over schuld of onschuld.

Pas in 2009 werd Spector dan toch veroordeel­d, allicht niet alléén op basis van concrete bewijslast. De man sleepte al lang een kwalijke reputatie met zich mee van drugsgebru­ik, geweldpleg­ing en gebruik van vuurwapens. Spector stond bij zijn entourage bekend als een gevaarlijk­e gek, zeker wanneer hij wapens nabij had. In de opnamestud­io zat hij ooit Leonard Cohen achterna met een kruisboog en het verhaal gaat dat hij ook een schot loste in het bijzijn van John Lennon.

Muzikaal genie

Dat de grootste artiesten ondanks alles toch met Spector samenwerkt­en, had te maken met zijn muzikale genialitei­t. Spector was de “uitvinder” van de Wall of sound, een gelaagde manier van muziek opnemen waarbij de luisteraar wordt ondergedom­peld in een vol, bijna symfonisch aandoend geluid. Daarmee groeide Spector, die was begonnen als zanger bij de Teddy Bears met wie hij de hit To know him is to love him scoorde, uit tot een van de invloedrij­kste producers van de jaren ‘60. Onder zijn klanten telde hij The Ronettes, The Beatles, Ike & Tina Turner, Leonard Cohen, The Ramones, The Righteous Brothers, John Lennon, Yoko Ono en George Harrison. In de sixties tekende hij voor liefst 18 toptien-singles in de Amerikaans­e hitparades.

Pruiken boven littekens

Het ging Spector in die hoogdagen van rock en pop financieel zo voor de wind dat hij in 1966, op zijn 27ste, besloot met pensioen te gaan. Drie jaar later keerde hij echter terug toen The Beatles hem vroegen hun plaat Let it be te producen. Vanaf de jaren ‘70 kwam Spector almaar vaker in het nieuws met zijn excentriek­e gedrag. Het verhaal ging de ronde dat hij ermee had gedreigd zijn vrouw Ronnie te vermoorden en haar lijk tentoon te stellen in een doodskist met glazen deksel mocht ze hem ooit verlaten. In 1974 ging Spector zelf bijna om het hoekje. Bij een verkeerson­geval werd hij door de voorruit gekatapult­eerd. Om zijn hoofd op te lappen kwamen er honderden hechtingen aan te pas. Naar verluidt waren zijn littekens de reden waarom hij vanaf dan flamboyant­e pruiken begon te dragen. Zijn waanzinnig­e gedrag - dagen durende muzieksess­ies incluis zorgden ervoor dat zijn reputatie vanaf de jaren ‘80 taande. Hij werkte wel nog even samen met Celine Dion en de Britse groep Starsailor, maar het grootste deel van zijn tijd hield hij zich onledig met feesten op zijn Californis­che landgoed. Tot die avond dat hij Lana Clarkson ontmoette in de bar waar ze als serveerste­r werkte. Hij nam de vrouw mee naar huis voor een afzakkertj­e dat uitdraaide op een fataal schot waardoor zijn leven eigenlijk toen al, in 2003, eindigde.

 ?? FOTO BELGA ?? Phil Spector met John Lennon, voor wie hij ‘Imagine’ producete.
FOTO BELGA Phil Spector met John Lennon, voor wie hij ‘Imagine’ producete.
 ?? FOTO AP ?? Phil Spector hier tijdens zijn proces in 2005, met één van zijn vele flamboyant­e pruiken..
FOTO AP Phil Spector hier tijdens zijn proces in 2005, met één van zijn vele flamboyant­e pruiken..
 ?? FOTO REUTERS ?? Spector, op een gevangenis­foto van eind 2013.
FOTO REUTERS Spector, op een gevangenis­foto van eind 2013.
 ?? FOTO BELGA ?? Als muziekprod­ucer, samen met John Lennon (rechts).
FOTO BELGA Als muziekprod­ucer, samen met John Lennon (rechts).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium