Het Belang van Limburg

Uitstel van vaccinatie komt hard aan bij ziekenhuis­personeel

- Roel Damiaans

De vaccinatie­s van duizenden personeels­leden in de Vlaamse ziekenhuiz­en worden voorlopig uitgesteld door de overheid. Het ongenoegen in de sector is zeer groot.

De reden waarom de vaccinatie­s van artsen en verpleegku­ndigen voor onbepaalde tijd gepauzeerd worden is dat vaccinprod­ucent Pfizer geen zekerheid kan bieden voor het aanleveren van de nodige dosissen in de komende weken. “Dit is een onmogelijk­e situatie. Vrijdag kregen we nog bericht over 37.000 vaccins, nu wordt dit uitgesteld”, reageert topvrouw Margot Cloet van Zorgnet-Icuro. “Aan de ziekenhuis­medewerker­s, die ondertusse­n een jaar in de vuurlinie staan en ernaar hunkeren om

weer op een normale manier te kunnen werken, krijg je dit niet meer uitgelegd.”

In de ziekenhuiz­en zelf heerst ongeloof en frustratie. “Dit is niet goed voor de motivatie van ons personeel”, zegt directeur Yves Breysem van het Jessa Ziekenhuis. “We voelen ons in de steek gelaten door de overheid. Die heeft aanhoudend­e beloftes gedaan om zo snel mogelijk te kunnen opstarten”, aldus directeur Raf Lippens van het Sint-Trudo Ziekenhuis.

De overheid stelt de vaccinatie van het personeel in de Vlaamse ziekenhuiz­en voorlopig uit. Producent Pfizer kan geen zekerheid bieden over het aanleveren van de nodige vaccins in de komende weken. De ziekenhuiz­en reageren ontgoochel­d en misnoegd.

Ze waren helemaal klaar om gevaccinee­rd te worden: honderden personeels­leden van het Jessa ziekenhuis in Hasselt en het Sint-Trudo Ziekenhuis in Sint-Truiden. Maar op het allerlaats­te moment steekt vaccinprod­ucent Pfizer er een stokje voor. Het bedrijf wil de zekerheid dat de vaccins die nu nog beschikbaa­r zijn eerst gebruikt worden om de bewoners van de woonzorgce­ntra een tweede spuit te geven. De vaccinatie van het Vlaamse ziekenhuis­personeel wordt daarmee voor onbeperkte tijd on hold gezet.

In Vlaanderen zijn er 13 hub-ziekenhuiz­en waar de Pfizervacc­ins in speciale diepvrieze­rs worden bewaard en van waaruit ze verder verdeeld worden over de woonzorgce­ntra. Acht van deze ziekenhuiz­en waren al begonnen met de vaccinatie van hun eigen personeel. De overige vijf hub-ziekenhuiz­en kregen dinsdagnam­iddag van het Agentschap Zorg en Gezondheid slecht nieuws. Zij krijgen voorlopig geen quotum om hun personeel te vaccineren. Later op de avond werd dat voor alle ziekenhuiz­en beslist.

Flinke domper

De beslissing heeft niet alleen gevolgen voor het personeel van Jessa en Sint-Trudo, maar ook voor de honderden personeels­leden van de vijf andere Limburgse ziekenhuiz­en die nu ook langer moeten wachten.

“We zijn gefrustree­rd en boos. We waren er helemaal klaar voor om woensdag en donderdag zo’n 400 verpleegku­ndigen en artsen te vaccineren”, zegt algemeen directeur Yves Breysem van het Jessa Ziekenhuis. “We hebben als ziekenhuis heel veel respect voor onze medewerker­s en de manier waarop ze tijdens deze pandemie gemotiveer­d blijven om te blijven strijden tegen het virus. Maar dit is natuurlijk een flinke domper.”

In de steek gelaten

Dezelfde teneur in het Sint-Trudo Ziekenhuis, dat dinsdag al helemaal klaar was om het personeel te laten vaccineren. “De teleurstel­ling bij onze teams in de frontlijn is enorm groot”, aldus directeur Raf Lippens van Sint-Trudo. “We voelen ons op zijn zachtst gezegd in de steek gelaten door de overheid, die de voorbije dagen aanhoudend beloftes heeft gedaan om zo snel mogelijk te kunnen opstarten. Het wordt zeer moeilijk om aan onze mensen, die al bijna een jaar een uitputtend­e strijd voeren, uit te leggen dat zij nu niet in aanmerking komen voor een vaccin. We blijven in gesprek gaan met het agentschap Zorg en Gezondheid en hopen dan ook dat er snel duidelijkh­eid komt, zowel voor ons ziekenhuis als de ziekenhuiz­en die we van hieruit als hub-ziekenhuis moeten bevoorrade­n.”

De wrevel bij de hub-ziekenhuiz­en die nu op de valreep uit de boot vallen is groot, zeker omdat in de andere hub-ziekenhuiz­en sommige personeels­leden wel al hun eerste spuit toegediend kregen. Op Twitter poseerde intensivis­t Geert Meyfroidt bijvoorbee­ld terwijl hij wel gevaccinee­rd wordt in UZ Leuven. “Ik ben momenteel spikeprote­ïntjes aan het produceren. De morele opsteker betekende meer voor me dan ik op voorhand dacht”, tweette hij. En verder: “Deze vaccins waren ‘over’ of beschikbaa­r nadat men er zeker van was dat de dosissen voor de bewoners en het personeel van de woonzorgce­ntra gereservee­rd waren.” In het UZ Leuven ging het om een lot van 1.400 dosissen die volgens Meyfroidt eerst werden toegediend aan de afdelingen spoed, pneumo, geriatrie en intensieve zorgen.

 ?? FOTO WIM FEYAERTS ?? 8 van de 13 hub-ziekenhuiz­en - waar de Pfizervacc­ins in speciale diepvrieze­rs worden bewaard - waren al
begonnen met de vaccinatie van hun eigen personeel. De overige 5 kregen slecht nieuws.
FOTO WIM FEYAERTS 8 van de 13 hub-ziekenhuiz­en - waar de Pfizervacc­ins in speciale diepvrieze­rs worden bewaard - waren al begonnen met de vaccinatie van hun eigen personeel. De overige 5 kregen slecht nieuws.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium