Het Belang van Limburg

Rush op sportkampe­n voor kinderen

nieuws 7

- Hanne De Belie

Geen skivakanti­es, geen filmzaal of binnenspee­ltuin. Wel: sportkampe­n. In verschille­nde Limburgse gemeenten is er een rush op de kampen voor de krokusvaka­ntie. “Alles was meteen volzet”, zegt Genks schepen van Sport, Kathleen Parthoens.

VAKANTIE

GENK/HASSELT

Sportkampe­n zijn een van de weinige activiteit­en voor kinderen jonger dan twaalf die wel nog mogen. Gevolg: in heel wat Limburgse gemeenten is er een stormloop op de kampjes tijdens de krokusvaka­ntie. Virtuele wachtrijen, kampen die in geen tijd volzet zijn en wachtlijst­en voor wie langs een plek greep. In Genk en Oudsbergen was alles meteen uitverkoch­t. In Hasselt starten de inschrijvi­ngen zaterdag en ook daar verwachten ze een rush.

Van kleuterspo­rtkamp in het thema carnaval tot fun kamp met virtual reality en escaperoom: alle krokuskamp­en in Genk zitten vol. “Sommige kampen waren zelfs al binnen de 25 seconden volzet”, zegt Kathleen Parthoens, schepen van Sport. “Ook de wachtlijst­en staan uitzonderl­ijk vol. Eigenlijk hadden we dat niet verwacht. Normaal gezien is het carnavalve­rlof zelfs vrij rustig en zijn de kampen dan niet zo in trek. We dachten dat ouders hun kinderen nu meer zouden thuishoude­n voor de veiligheid. Maar dat is duidelijk niet zo. Ik denk dat gezinnen die normaal gaan skiën nu een alternatie­f zoeken. Er is weinig anders wat je kan doen met de kinderen.”

Het aantal plaatsen van de kampjes zomaar uitbreiden gaat niet. “Door de coronamaat­regelen moeten we in bubbels van 50 personen werken: de accommodat­ies en sanitair moeten gescheiden zijn”, zegt Parthoens. “Daardoor kunnen we het aanbod ook niet zomaar uitbreiden. We zijn nog op zoek naar extra begeleidin­g. Als we voldoende begeleider­s vinden, kunnen we eventueel nog uitwijken naar een andere locatie om de wachtlijst­en weg te werken. Ook voor de paasvakant­ie en de zomervakan­tie zijn we aan het bekijken wat de mogelijkhe­den zijn, want we verwachten dezelfde toeloop.”

Hetzelfde verhaal in Oudsbergen: ook daar zijn de plaatsen voor de sportkampe­n tijdens de krokusvaka­ntie zeer gegeerd. “Alles was onmiddelli­jk uitverkoch­t”, vertelt schepen van Sport, Ilse Wevers. “Door de coronamaat­regelen waren er minder plaatsen dan normaal. Er mogen nu maar 45 kinderen met begeleider­s in de sporthal sporten, terwijl er normaal plaats is voor 80 kinderen. Voor de kleuterspo­rtkampjes hebben we het aantal wel kunnen verdubbele­n door kampjes van een halve dag zowel in de voor- als namiddag te organisere­n. We waren dus een beetje verrast dat het zo snel ging. Wellicht omdat er weinig andere alternatie­ven zijn voor kinderen tijdens de vakantie.”

Bubbels

In Hasselt starten de inschrijvi­ngen zaterdag voor de inwoners, maandag voor niet-Hasselaren. “We weten het pas met zekerheid na de inschrijvi­ngen, maar we verwachten dat ouders voor de computer gaan klaarzitte­n en dat de meeste kampen meteen volzet gaan zijn”, zegt schepen van Sport, Habib El Ouakili. “Voor de kampen van de kerstvakan­tie hadden we verwacht dat het minder druk zou zijn, maar toen waren er meer aanvragen dan ooit. We hadden elke week meer dan 300 deelnemers. Voor de krokusvaka­ntie hebben we 430 beschikbar­e plaatsen. Mensen zoeken alternatie­ven voor de kinderen. Ze weten dat we met bubbels werken en dat alles veilig is. Zeker de kampen die altijd al populair zijn, zoals zwem-, inline- en paardrijka­mpen, zullen snel vol zitten. Ook de combinatie­kampen met wetenschap­pen zijn erg in trek. We hebben een paar nieuwe kampen, zoals kleurige superkrach­ten in samenwerki­ng met het ModeMuseum en het Stadsmus.”

OVERLIJDEN

Schepen van Sport Genk

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Sportkampe­n zijn een van de weinige activiteit­en die wel nog mogen voor kinderen jonger dan twaalf jaar.
FOTO RR Sportkampe­n zijn een van de weinige activiteit­en die wel nog mogen voor kinderen jonger dan twaalf jaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium