Het Belang van Limburg

De normalitei­t keert terug

- Reacties: dekern@hbvl.be

Vanaf vandaag is het aan Joe Biden. Op de trappen van het Capitool, voor een lege National Mall, zal hij vanmiddag de eed afleggen als 46ste president van de Verenigde Staten. Niet alleen de coronacris­is zal deze inaugurati­e historisch maken, met de aanwezighe­id van 25.000 leden van de Nationale Garde is Washington D.C. een belegerde stad. Pantservoe­rtuigen en tot de tanden gewapende soldaten moeten een herhaling van de taferelen van twee weken geleden vermijden. Dat ’s werelds leidende democratie zich op deze manier moet hoeden bij een machtsover­dracht is ontstellen­d. Het is de zichtbare tol van vier jaar populisme en politieke ophitsing.

Met Biden keert de normalitei­t dan wel terug in het Witte Huis, het puin dat Trump achterliet is nog lang niet geruimd. De inaugurati­e is slechts het begin van een ware Herculesta­ak. Bidens eerste prioriteit is de aanpak van de coronacris­is, waarvan de gevolgen dit jaar pas echt zichtbaar zullen worden. Die schok dempen is cruciaal, want de stijgende werklooshe­id komt bovenop de al langer borrelende onvrede in de (witte) onderklass­e van de Amerikaans­e samenlevin­g. De verpauperi­ng en het onbegrip voor globaliser­ing, klimaatver­andering en migratie roepen er veel woede op. Trump speelde daar vier jaar lang op in door zich voor te stellen als een van hen, in een verder volkomen vijandig Washington. Zo creëerde hij het waanbeeld van een samenzweer­derige elite die het belang van de gewone man dwarsboomd­e. Het gevolg van dat gevaarlijk­e populisme zagen we twee weken geleden aan het Capitool.

Biden wil zijn land genezen van die diepe verdeeldhe­id, maar we vragen ons af hoe dat kan. De VS is een land geworden waar de waarheid door een bepaalde groep niet langer wordt betwist, maar simpelweg wordt verworpen. Voor veel Amerikanen is en blijft Biden een bedrieger die de verkiezing­en heeft gestolen. Met de Republikei­nen opnieuw compromiss­en sluiten is een zaak, het is een ander paar mouwen om mensen met dergelijke meningen opnieuw te betrekken in het democratis­che proces.

De bredere vaststelli­ng is dat net als in ons land ook in de VS de representa­tieve democratie op zijn limieten botst. Zij die zich na verkiezing­en niet in het beleid gehoord of vertegenwo­ordigd voelen, ervaren dat als een persoonlij­ke nederlaag en betwisten de legitimite­it van het systeem. Hoewel dat sentiment in een tweepartij­ensysteem als dat van de VS zwaarder doorweegt, is het geen louter Amerikaans fenomeen. Ook in ons land is die afkeer van de democratie voelbaar aanwezig. Het is niet omdat bij ons geen parlemente­n worden bestormd, dat we er niet waakzaam voor moeten zijn.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium