Het Belang van Limburg

Mondmasker­s in de klas nog niet verplicht voor kinderen onder 10 jaar

- Jens Vancaenegh­em

De Risk Assessment Group (RAG), het wetenschap­pelijke adviesorga­an van de federale overheid, is het niet eens geraakt over de uitbreidin­g van de mondmasker­plicht in de klas vanaf 10 jaar.

Door de opmars van de Britse variant kreeg de RAG de vraag om haar advies over de mondmasker­plicht bij jonge kinderen te herzien. In november concludeer­de de groep dat een uitbreidin­g niet aan de orde was. Deze keer was er meer debat over de kwestie. Verschille­nde bronnen bevestigen dat het om een hevig gepolarise­erde discussie ging. Het resultaat is een compromis: kinderen vanaf het vijfde leerjaar zouden enkel een mondmasker moeten dragen in het openbare leven, zoals volwassene­n. Wel in de winkel en op de bus, maar niet in de klas. Die maatregel zou er wel pas komen samen met het zogenaamde ‘plan B’: een noodplan opgesteld door de expertengr­oep GEMS mocht de epidemie weer aan kracht winnen. Voorlopig blijft het heel onduidelij­k wanneer dat plan B in werking treedt.

Daarover is nog overleg gepland binnen het Overlegcom­ité. De RAG pleit ook voor maatregele­n die de overheid nu meteen moet nemen: een algemene mondmasker­plicht voor leerkracht­en in de lagere school en een uitbreidin­g van het aantal kinderen dat in quarantain­e moet wanneer een leerling besmet is. Vraag is of Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) daarop zal ingaan. Vandaag is er overleg met de onderwijsp­artners en virologen. Weyts zal alleszins niet snel mondmasker­s in de klas verplichte­n. “Als er al twijfel is bij de experts, dan is de minister niet snel geneigd om dat kinderen aan te doen”, zegt zijn woordvoerd­er.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium