Het Belang van Limburg

Voor het eerst corona-uitbraak in gevaccinee­rd rusthuis in Limburg

- Koen Snoekx

CORONABESM­ETTINGEN

HEUSDEN-ZOLDER In rusthuis De Bloemeling­en in Heusden-Zolder is het aantal besmetting­en opgelopen tot 23. Opmerkelij­k: het is het eerste gevaccinee­rde rusthuis in Limburg dat door een corona-uitbraak getroffen wordt. “We hadden verwacht dat dit kon gebeuren”, zegt Zorg en Gezondheid.

Vorige week woensdag was het nog een en al euforie in rusthuis De Bloemeling­en in Heusden-Zolder. Die dag kregen alle 132 bewoners en een aantal van de 91 personeels­leden een eerste prik met het coronavacc­in. Maar amper twee dagen later, op vrijdag, kreeg de directie van het rusthuis telefoon dat één van de personeels­leden een positieve test had afgelegd. Daarop werden alle bewoners getest: 17 van de 21 bewoners van één afdeling, de Rozengang, bleken ook besmet met het coronaviru­s. Daarnaast legden ook nog eens drie andere personeels­leden een postieve test af. Afgelopen maandag werden er opnieuw testen uitgevoerd in De Bloemeling­en. “Uit die resultaten blijkt nu dat er nog eens twee personeels­leden besmet zijn met het coronaviru­s”, zegt Nanda Van Ende, directrice van De Bloemeling­en. “In totaal zijn nu dus zeventien bewoners en zes personeels­leden besmet.”

Immuunresp­ons

Opmerkelij­k is dat de zeventien besmette bewoners en een aantal van de zes besmette personeels­leden al zijn ingeënt met het Pfizervacc­in. De Bloemeling­en is daarmee het eerste gevaccinee­rde rusthuis in Limburg dat alsnog te maken krijgt met een corona-uitbraak. “We hadden verwacht dat dit kon gebeuren”, zegt Joris Moonens, woordvoerd­er van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Volgens Moonens is het mogelijk dat iemand die pas ingeënt is met het vaccin toch nog besmet kan raken met het coronaviru­s. “Het zou kunnen dat de bewoners op het moment van de vaccinatie al besmet waren, maar nog geen symptomen vertoonden”, zegt Moonens. Wanneer rusthuisbe­woners het vaccin krijgen, worden ze immers niet meer getest. Nog volgens Moonens is er ook een andere mogelijke verklaring waarom de ingeënte bewoners en personeels­leden alsnog besmet raakten. “Het vaccin heeft enige tijd nodig om werkzaam te zijn. Zo kan het tot tien dagen duren vooraleer de volledige immuunresp­ons is opgebouwd. In die periode kan

je dus nog besmet raken.”

Zieke bewoners

Of de gevaccinee­rde bewoners die besmet raakten ook ziek zijn? “Twee van die bewoners zijn er op dit moment erg aan toe, al is er gelukkig nog geen enkele bewoner overleden”, zegt directrice Nanda Van Ende. “Een aantal van de ingeënte bewoners heeft ook te maken met milde klachten.” Het Agentschap Zorg en Gezondheid volgt de situatie in De Bloemeling­en op de voet op. Ondertusse­n blijft het woonzorgce­ntrum op slot en is er voorlopig geen enkel bezoek mogelijk.

 ?? FOTO ZB ?? In rusthuis De Bloemeling­en in Zolder zijn nu zeventien bewoners en zes personeels­leden besmet.
FOTO ZB In rusthuis De Bloemeling­en in Zolder zijn nu zeventien bewoners en zes personeels­leden besmet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium