Het Belang van Limburg

Huisartsen hekelen willekeur bij aanpak corona-uitbraken

-

en duidelijke richtlijne­n nodig, en wel nu.” Maar één handboek dat van a tot z zegt welke regels in heel het land gelden bij een uitbraak, is niet eenvoudig, zeggen experts. “Het is ook niet dat iedereen zomaar iets doet. Sinds de opening van de scholen in september zijn er wel degelijk draaiboeke­n”, zegt biostatist­icus Geert Molenbergh­s (UHasselt en KU Leuven). “Maar er spelen zoveel elementen mee: gaat het om een landelijke school, gaat het om een lagere en middelbare school met een gedeelde speelplaat­s, komen alle kinderen uit de buurt of wonen ze tientallen kilometers verspreid van elkaar, zitten veel leerlingen in de nabijgeleg­en sportclub ...”

“En daarom is het lokale niveau, de gemeente dus, zo belangrijk”, zegt Nathalie Debast van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). “Dit wérkt. De procedures zijn er. Laten we ze behouden.”

Ook Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) gelooft niet in één aanpak voor alle uitbraken. “Je moet fijnmazig werken, het is niet one size fits all.”

Gestroomli­jnd

Toch is het allemaal ruim onvoldoend­e, vinden de huisartsen. “Komen er nu bijvoorbee­ld andere procedures als het om een uitbraak met een besmetteli­jkere variant gaat? Daar wordt al heel de week over geaarzeld”, zegt Roel Van Giel. “Het is inderdaad wel de bedoeling dat alles meer gestroomli­jnd wordt”, zegt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid. “Dat we tot een standaardp­rocedure komen. Nu wordt alles

Biostatist­icus

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium