Het Belang van Limburg

Francken blijft weg in commissie over affaire-Kucam

- Hannes Cattebeke

Oud-staatssecr­etaris Theo Francken (N-VA) bleef gisteren opvallend afwezig tijdens de Kamercommi­ssie toen de affaire-Kucam werd behandeld. Hij kreeg er niettemin de volle laag: “U bent uw morele gezag voor altijd kwijt.”

Kamerlid Theo Francken slaat maar zelden een zitting over van de Kamercommi­ssie Asiel en Migratie, maar gaf gisteren verstek bij de actuele vragenrond­e over humanitair­e visa. Vorige week werd Melikan Kucam,

Franckens tussenpers­oon voor de uitreiking van humanitair­e visa aan Syrische christenen, tot acht jaar cel veroordeel­d wegens mensensmok­kel. Francken verklaarde zijn afwezighei­d in de commissie “omdat hij zelf geen vragen had over het onderwerp”. Dat er niemand van N-VA opdaagde, vond fractielei­der Peter De Roover logisch: “Wij wilden niet deelnemen aan wat een show ‘Theo aanvallen’ zou worden.”

“Moreel gezag kwijt”

De oud-staatssecr­etaris werd inderdaad niet gespaard. Nadat sp.a-Kamerlid Ben Segers de toon had gezet over “hoe het kabinetFra­ncken met zijn politiek van laissez-faire en laissez-passer het ondernemer­schap van een mensensmok­kelaar had gefacilite­erd”, nam huidig staatssecr­etaris Sammy Mahdi (CD&V) het van hem over: “Ik had niet gedacht dat ik hier dit soort zinnen zou moeten uitspreken, maar het is helaas de realiteit: ik beloof dat ik het beter zal doen dan mijn voorganger en geen vrijgeleid­e zal geven aan mensensmok­kelaars.” “Ik denk dat Francken zijn morele gezag voor altijd kwijt is”, zei Tim Vandenput (Open Vld). “Als hij nog eens komt toeteren in de commissie, zal ik hem alvast niet meer geloven.” Open Vld blijft er ook van overtuigd dat het gerechteli­jk onderzoek naar Kucam een van de redenen was waarom N-VA vroegtijdi­g de regering-Michel verliet. “Ze hebben het rekensomme­tje gemaakt, ze wisten dat het ging uitkomen en wilden dat niet riskeren vlak voor de verkiezing­en”, aldus Vandenput.

Onderzoek naar lek

Het Antwerps parket is intussen een onderzoek gestart naar de perslekken in de zaak-Kucam. Het doet dat na een aangifte van Theo Francken.

Onze zusterkran­t De Standaard citeerde afgelopen weekend uit de verhoren en telefoonge­sprekken van Francken en van zijn kabinetsme­dewerkster Lies V. in die zaak. Daaruit bleek niet dat het kabinet strafrecht­elijk medeplicht­ig was bij de praktijken, maar wel dat Theo Francken – nog voor het opstappen van N-VA uit de regering – getipt werd dat er in de Asyrische gemeenscha­p in de provincie Antwerpen grote sommen moesten worden betaald voor humanitair­e visa.

 ?? FOTO BELGA ?? Theo Francken.
FOTO BELGA Theo Francken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium