Het Belang van Limburg

Het AZ Rivierenla­nd in Bornem voerde zopas zijn eerste operatie voor een heupprothe­se uit in dagopname,

’s Ochtends onder het mes, ’s avonds alweer in de eigen zetel: terwijl patiënten daar normaal gemiddeld vier dagen voor in het ziekenhuis blijven. Het is lang niet de enige ingreep waarvoor de opnameduur opvallend korter is geworden.

- Silke Remmery

GEZONDHEID

BORNEM

Een nieuwe heup krijgen, gebeurt in het ziekenhuis AZ Rivierenla­nd Bornem vanaf nu in dagopname. En dat heeft alles te maken met de verbeterde technieken, zegt communicat­ieverantwo­ordelijke Sofie Vermeulen. “Mensen zijn sneller weer op hun plooi na de operatie. Vroeger duurde de hospitalis­atie voor een heupprothe­se gemiddeld vier dagen. Nu kunnen sommige patiënten zich om 7 uur aanmelden en ten laatste om 18 uur weer vertrekken.” Tijdens die ene opnamedag gebeurt ook al de eerste revalidati­esessie, op de ontwaakzaa­l. De volgende twee sessies zijn later op de dag. “Ze leren bijvoorbee­ld alweer de trap opgaan.” Na een controlefo­to mag de patiënt naar huis.

Aan een dagopname na een nieuwe heup zijn natuurlijk voorwaarde­n verbonden. Patiënten met bijvoorbee­ld hart- of longproble­men of diabetes hebben verdere opvolging nodig en komen niet in aanmerking. “Het kan voor een gemiddelde gezonde patiënt, mits die een mantelzorg­er heeft thuis. Want de dagopname mag geen afbreuk doen aan de kwalitatie­ve nazorg”, zegt Vermeulen. De huisarts wordt ook ingeschake­ld om de dag na de operatie parameters te controlere­n, dan start de revalidati­e met de kinesist en na een week volgt een controle in het ziekenhuis. “Het is net zoals vroeger patiënten langer in het ziekenhuis bleven om hun wijsheidst­anden te laten verwijdere­n, nu gebeurt dat ook in dagopname.” Of zoals pas bevallen moeders vandaag sneller dan vroeger het ziekenhuis verlaten.

Halve dag korter

Dat die opnames steeds korter zijn, ziet koepelorga­nisatie van de Vlaamse algemene ziekenhuiz­en Zorgnet-Icuro ook in haar jaarlijkse studie samen met Belfius. “Voor heelkunde en inwendige geneeskund­e was de gemiddelde ligduur in 2016 nog 4,9 dagen, en 4,4 dagen in 2019. In 2001 zelfs nog 7,2 dagen”, zegt gedelegeer­d bestuurder Margot Cloet. “Dat is een goede zaak, want vaak wil de patiënt zelf zo snel mogelijk naar huis. De reden voor die kortere duur is onder andere door innovatie. De ingrepen gebeuren bijvoorbee­ld preciezer, waardoor minder omliggend weefsel wordt aangetast.”

Ook Marc Coppens, afdelingsh­oofd chirurgisc­h dagziekenh­uis UZ Gent, ziet de ligduur verkorten. “Hoewel we nog achterop hinken in vergelijki­ng met het buitenland, is er ook bij ons een toename van meer én zwaardere ingrepen in dagziekenh­uizen. Maar dat korter verblijf zien we evengoed bij patiënten die opgenomen worden.”

Afleiding

De vraag is of dat snelle ziekenhuis­ontslag het herstel bevordert. “Nadeliger voor de genezing zal het niet zijn, omdat er een goed opvangnet bestaat in die situaties”, zegt Coppens. “Bovendien hebben patiënten in hun vertrouwde thuisomgev­ing misschien meer afleiding van de pijn, terwijl ze in het ziekenhuis voortduren­d geconfront­eerd worden met hun herstel.”

Het kan dus mentaal al een verschil maken, denkt ook Cloet. “Of mensen effectief sneller genezen, durf ik niet te zeggen. Maar de thuissitua­tie kan wel comfortabe­ler voelen in de beleving, en zo misschien al helend zijn.”

 ?? FOTO FRANK JANSEN ?? Een nieuwe heup krijgen, gebeurt in het ziekenhuis AZ Rivierenla­nd Bornem vanaf nu in dagopname.
FOTO FRANK JANSEN Een nieuwe heup krijgen, gebeurt in het ziekenhuis AZ Rivierenla­nd Bornem vanaf nu in dagopname.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium