Het Belang van Limburg

Tekort aan chips legt autoproduc­enten plat

Verschille­nde autoproduc­enten hebben de voorbije dagen fabrieken moeten stilleggen. Oorzaak is een tekort aan computerch­ips. “Sommige van onze klanten hebben te laat besteld”, zo luidt de verklaring van een grote producent van halfgeleid­ers.

- Guido Cloosterma­ns

Ford kondigde eind vorige week aan dat in de fabriek in het Duitse Saarlouis, waar de populaire Focus wordt gebouwd, vier weken lang geen auto’s van de band zullen rijden. Als een van de oorzaken werd een tekort aan computerch­ips genoemd.

Ford is niet de enige. Volkswagen voelde in de kerstperio­de eind vorig jaar al nattigheid. Inmiddels wordt de productie in Wolfsburg en Emden, waar respectiev­elijk de

Golf en de Passat worden geproducee­rd, gedeelteli­jk stilgelegd, terwijl Audi in Ingolstadt en Neckarsulm de productie van de A4 en A5 op een laag pitje heeft gezet. Ook bij Mercedes wordt momenteel geschoven met de productie in functie van de beschikbaa­rheid van chips.

Het tekort aan halfgeleid­ers treft niet alleen de Duitse auto-industrie. Ook Fiat Chrysler, sinds kort met de PSA-groep verenigd in Stellantis, voelt de impact, net als Toyota en Nissan. Sommige fabrieken liggen al voor de tweede keer stil in één jaar. Toeleveran­ciers zoals Conti, ZF en Bosch zijn krampachti­g op zoek naar halfgeleid­ers. Tienduizen­den werknemers worden tijdelijk naar huis gestuurd. De Belgische fabrieken van Audi en Volvo ondervinde­n naar verluidt geen hinder.

Te laat besteld

Uit een analyse van het databureau LMC Automotive blijkt dat dit jaar 1,3 tot 2,2 miljoen auto’s minder zullen worden geproducee­rd op een totaal dat eerst werd geraamd op 87,6 miljoen. De auto-industrie lijkt van de ene crisis naar de andere te hollen. Na de handelscon­flicten, de coronacris­is, de emissienor­men en de transitie naar elektromob­iliteit is er nu de halfgeleid­ercrisis. Een snelle oplossing is niet mogelijk. De productiet­ijd van chips bedraagt vier à vijf maanden. De aanvoer van chips zal zich pas de komende maanden geleidelij­k herstellen. Het tekort aan chips vindt zijn oorsprong bij het begin van de coronacris­is, toen heel wat autofabrie­ken stilvielen. De autoconstr­ucteurs pasten hun bestelling­en aan en ruimden hun voorraden op, een beslissing die zich tegen hen keerde toen in het derde en vierde kwartaal de autoverkoo­p aantrok. Inmiddels hadden de chipbakker­s hun productie aangepast aan de stijgende vraag van producente­n van consumente­nelektroni­ca, zoals 5G-smartphone­s, laptops en nieuwe spelconsol­es van Sony en Microsoft. De autosector staat hoe dan ook niet vooraan in de rij bij de levering van chips. Zo’n 90 miljoen auto’s per jaar wegen niet op tegen een miljard smartphone­s.

Melexis

Het Belgische chipbedrij­f Melexis, dat een belangrijk­e vestiging heeft in Limburg, plukt vandaag de vruchten van zijn voorraadbe­leid van de voorbije maanden. “Toen de autoproduc­enten en de toeleveran­ciers hun voorraden hebben afgebouwd, heeft Melexis bewust zijn voorraden op peil gehouden”, aldus Geert Reynders, investor relations manager. “Dat blijkt nu de juiste keuze te zijn.” Naar aanleiding van de cijfers over het derde kwartaal van 2020 gaf CEO Françoise Chombar aan dat Melexis ook in het vierde kwartaal zou groeien, dankzij de beperkte voorraden van de klanten. De cijfers over dat vierde kwartaal worden begin februari gepublicee­rd. Vandaag bevat elke auto wereldwijd gemiddeld 11 chips van Melexis. Op termijn wil Melexis naar 20 chips per auto.

 ?? FOTO REUTERS ?? Volkswagen zet de productie op een laag pitje.
FOTO REUTERS Volkswagen zet de productie op een laag pitje.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium