Het Belang van Limburg

Knuffeldie­ven beroven 91-jarige van trouwring overleden vrouw

-

De Roemeense man en vrouw, beiden 26 jaar, verblijven sinds september in de Hasseltse gevangenis. Op 3 augustus vorig jaar doken ze op in de Merelstraa­t in Zonhoven. Voor de negentiger het goed en wel besefte, stond het koppel rond 12.45 uur in zijn woning terwijl hij in de zetel zat. De vrouw schotelde hem een petitie voor, terwijl de man de weg naar het toilet vroeg.

In de plaats van naar de badkamer te gaan, doorzocht hij het hele huis terwijl zij Leo aan de praat hield. Bij het afscheid kreeg de Zonhovenaa­r nog een knuffel, waarna zijn ketting met de trouwring van zijn overleden vrouw rond zijn hals verdwenen was. Ook wist de verdachte nog de verlen. lovingsrin­g met een opaal te stelen. “Papa kan er niet meer van slapen. Hij zit de helft van de nacht op”, zucht dochter Greta.

Nog drie slachtoffe­rs

“Zeg ons waar die ringen zijn. Wij willen ze graag terughalen. Ze hebben een grote emotionele waarde. De ringen zijn 60 jaar oud en worden niet meer gemaakt”, richtte Greta zich tot het koppel. Tevergeefs. “Verkocht in Brussel. Wij weten niet meer aan wie”, luidde het antwoord.

Met de hulp van DNA-sporen, camerabeel­den van een buurvrouw en onderzoek van de ANPR-camera’s kwamen de speurders het koppel op het spoor. “Wij wonen in Londen en waren op doorreis naar Roemenië om onze identiteit­spapieren te vernieuwen.”

Buiten Zonhoven hield het koppel nog een tussenstop bij drie andere hoogbejaar­den. Telkens weer hetzelfde verhaal over het onderteken­en van een petitie of de vraag voor een glas water, waarna de andere het huis doorzocht. Ze sloegen toe bij een 89-jarige weduwe in Aarschot, waar eveneens de trouwring van de overleden echtgenoot verdween, net als een dasspeld en broche. Daarnaast drongen ze in Moerbeke binnen bij een 84-jarige vrouw en in Kapellen, waar het slachtoffe­r het koppel tijdig kon verjagen.

Vier kinderen

Het koppel probeerde in de rechtbank de gevoelige snaar te bespe“Wij willen onze vier kinderen terugzien. De jongste is twee jaar. Al sinds september moeten wij hen missen. Wij hebben heel veel spijt van wat we gedaan hebben en we excuseren ons.” De procureur hechtte geen geloof aan de excuses. “Ze zijn bekend onder diverse aliassen. In Frankrijk en Duitsland pleegden ze gelijkaard­ige feiten. Excuses aanbieden, is zwak. Daar geloof ik niets van. Ik vorder drie jaar cel en de verbeurdve­rklaring van de wagen.”

De verdedigin­g vroeg bij monde van advocaten Robby Loos en Gabriëlla Varga om de straffen te milderen. “Een weinig sympathiek dossier. Ze komen uit een cultuur waar er weinig kansen zijn om zich te ontwikkele­n in de maatschapp­ij. De verdachten kennen geen andere wijze om aan inkomsten te geraken. Op deze manier trachten ze te voorzien in hun levensonde­rhoud. Bovendien moeten ze nog een tijd gescheiden leven van hun kinderen.” Vonnis op 23 februari.

 ?? FOTO GEHO ?? Leo met zijn dochter Greta.“Papa kan er niet meer van slapen. Hij zit de helft van de nacht op.”
FOTO GEHO Leo met zijn dochter Greta.“Papa kan er niet meer van slapen. Hij zit de helft van de nacht op.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium