Het Belang van Limburg

Drie jaar cel voor Peltenaar die zoon (8) naar Jordanië ontvoert

-

RECHTBANK

leven.”

Intussen zijn er al tal van initiatiev­en ondernomen om de jongen terug naar België te halen. De vader, die geen advocaat naar het proces stuurde, staat al enige tijd geseind. Ook zijn Child Focus en Buitenland­se Zaken op de zaak gezet. Alleen werkt Jordanië niet mee, omdat het land het internatio­nale verdrag rond kinderontv­oering niet erkent. Meerdere procedures voor de familierec­htbank leverden geen resultaat op. Dat de vrouw achter de rug om van de betichte scheidde, maakte de zaak er niet eenvoudige­r op.

Terugkeren

Alleen via WhatsApp heeft de mama soms nog contact met de jongen. “Hij is zich heel bewust van de situatie. Alleen hoort hij amper mijn kant. Hij heeft het idee van zijn vader overgenome­n dat ik de oorzaak ben van zijn vlucht en dat mijn ex slachtoffe­r is. Uiteindeli­jk is het mijn zoon die het slachtoffe­r is”, vertelde de vrouw.

De zaak kwam al meermaals voor in de rechtbank. Telkens volgde er uitstel omdat de mama hoopte dat haar ex en zoontje zouden terugkeren. Tijdens het proces vroeg ze de rechter om geen zware straf op te leggen. “Anders zie ik ze mogelijk nooit meer terug. Mijn ex wil naar België komen en hoopt op een voorwaarde­lijke straf.”

In de rechtbank klonk eerder al begrip voor het standpunt van de moeder. “Maar de beklaagde toont geen enkel respect voor de rechterlij­ke uitspraken. Hij verstoort op een moeilijk tot onmogelijk herstelbar­e wijze de band die zijn zoon met zijn moeder mag beleven en omgekeerd. Zonder overleg is de jongen ondergebra­cht in een land, ver van zijn vertrouwde omgeving. De feiten zijn heel ernstig”, aldus de rechter in het vonnis.

Naast drie jaar cel kreeg de Peltenaar 800 euro boete en 520 euro proceskost­en opgelegd. Aan zij ex is hij 1 symbolisch­e euro en 90 euro rechtspleg­ingsvergoe­ding verschuldi­gd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium