Het Belang van Limburg

Onklopbaar in eigen huis

-

Anderlecht drukte tegen Charleroi nog eens zijn stempel: uitstekend voetbal en een 3-0-zege. Dat het daarvoor twee penalty’s nodig had, is bijzaak. RSCA wipt naar plaats drie. Thuis zijn de Brusselaar­s onklopbaar. Als dat nu ook nog buitenshui­s lukt, tellen ze echt weer mee.

Hoeveel pech kun je hebben? Je kunt zonnepanel­en gelegd hebben in december 2020, de appels van Jonagold in de supermarkt kunnen op zijn of je kunt een hele resem doelkansen missen. Anderlecht kende op dat laatste front ook in de eerste helft tegen Charleroi zijn portie ongeluk. Paars-wit speelde nochtans ijzersterk. Met erg veel druk, veel beweging, goeie combinatie­s en voortduren­d balbezit en dreiging. Helaas voor RSCA miste Vlap twee grote kansen en ook pogingen van Nmecha en Miazga vonden de netten niet. Voeg aan dit elftal een echte killer toe en deze Brusselaar­s kunnen dit seizoen misschien echt nog een rol van betekenis spelen. Abdoulay Diaby weet wat hem te doen staat.

Goal voor Verbruggen

Nu was het toch weer wachten tot er een (Jonagold) appel uit de kast viel. Die kwam er in de vorm van een penalty. De Zebra’s zagen alle kleuren van de regenboog en toen de kwieke Mukairu door de defensie glibberde, legde Diagne hem neer. Nmecha ging achter de bal staan en maakte zijn elfde van het seizoen. De Duitser is goed voor één derde van de paars-witte doelpunten­productie en daarbij zitten zes strafschop­pen. Bij de viering van de goal bleek hoe hecht deze jonge spelersgro­ep is. De hele bende liep naar de bank om daar het shirt van derde doelman Bart Verbruggen in de lucht te steken. De 18-jarige keeper verloor vorige week zijn vader. Een knap gebaar.

De bezoekers bleven stevige fouten maken, maar de Anderlecht­fans thuis in hun zetel genoten van hun ploeg. Een dikke pluim ook voor Anouar Ait El Hadj. . De 18-jarige speelde als box-tobox-middenveld­er en deed dat met flair. Aanspeelba­ar, acties maken, vooruit spelen. Hij deed het bij momenten zelfs beter dan Sambi Lokonga.

Ruw Charleroi

Op slag van rust maakte Charleroi-verdediger Dessoleil zich te breed en raakte het leer zijn arm. Ongelukkig, maar ref Van Driessche wees weer naar de stip. De enorme solidarite­it speelde nog eens op, want Nmecha liet Vlap trappen. Niet zonder risico, maar de Nederlande­r miste niet. Met een oerschreeu­w brulde hij zijn frustratie­s uit. Een zekerheid in deze ploeg willen we hem zeker niet noemen, maar Vlappie was degelijk. De match was gespeeld en voor Charleroi had het nog erger gekund. Verschille­nde Karolo’s ontsnapten aan rood, zoals Ilaimahari­thra die zijn voet op de enkel van Cullen plantte. Soit, na de pauze moest de thuisploeg de boel gesloten houden en vooral op zoek gaan naar die eerste veldgoal in 2021 om te vermijden dat dat een issue zou worden. Dat lukte finaal na 260 minuten spelen in het nieuwe jaar. Het was zowaar Amuzu die op aangeven van Dimata binnenknal­de. Iedereen content.

25 op 33

Als de goals vallen, zit er zeker muziek in dit elftal. Kompany laat zijn team nu echt verticaal spelen en straks kunnen Ashimeru en Diaby nog voor iets extra’s zorgen. In eigen stadion haalt Anderlecht maar liefst 25 op 33. Niemand doet beter. Na twee nederlagen buitenshui­s is de terugdraai­ende teller alvast gestopt.

ANDERLECHT: Wellenreut­her (6), Sardella (6), Miazga (7), Delcroix (7), Lawrence (6), Cullen (7), El Hadj (8), Vlap (6), Amuzu (7), Mukairu (7), Nmecha (8)

CHARLEROI: Penneteau (5), Van Cleemput (5), Diagne (33), Dessoleil (3), Kayembe (4), Ilaimahari­tra (5), Gillet (5), Fall (5), Morioka (4), Gholizadeh (5), Nicholson (4)

VERVANGING­EN: 16’ Van Cleemput door Hendrickx (5), 46’ Ilaimahari­tra door Rezaei (5), 64’ Fall door Benchaib (5), 71’ Nmecha door Dimata (6), 78’ Kayembe door Bruno (-) en Morioka door Berahino (-) 82’ Vlap door Dauda (-) en Mukairu door Stroeykens (-), 88’ El Hadj door Kana (-) DOELPUNTEN: 23’ Nmecha 1-0, 45’ Vlap 2-0, 81’ Amuzu 3-0

GELE KAARTEN: 45’ Dessoleil, 45’ Ilaimahari­tra, 50’ Kayembe

SCHEIDSREC­HTER: Van Driessche (6)

 ?? FOTO BELGA ?? Na de openingsgo­al van Nmecha staken de spelers het shirt van derde doelman Bart Verbruggen, die vorige week zijn vader verloor, in de lucht.
FOTO BELGA Na de openingsgo­al van Nmecha staken de spelers het shirt van derde doelman Bart Verbruggen, die vorige week zijn vader verloor, in de lucht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium