Het Belang van Limburg

In drie maanden van nul naar topvorm in Giro: kan dat voor Evenepoel?

- Jan-Pieter de Vlieger

Deceuninck – Quick-Step neemt geen risico met Remco Evenepoel. Die blijft nog eens drie weken van de fiets. Ex-ronderenne­r Jurgen Van den Broeck begrijpt waarom: “Als je in overdrive gaat, bekoop je dat altijd.” Vraag is of het toptalent dan nog in topvorm aan de start van de Giro op 8 mei kan staan. “Een renner van 21 zou ik zeker niet pushen”, aldus inspanning­sfysioloog Jan Bourgois.

Jurgen Van den Broeck de laatste Belgische renner die het podium haalde in de Tour, in 2010 - vindt de conservati­eve aanpak bij Deceuninck – Quick-Step een goed idee: “Ik heb de indruk dat de Giro halen vooral iets is dat leeft bij de buitenwere­ld. Ik zou mij daar als renner zeker niet op vastpinnen. Ik heb het meegemaakt na mijn val in de Tour van 2013 (bij een val liep Van den Broeck een scheur in de kruisband en een kraakbeenl­etsel op, nvdr.). Die revalidati­e was heel zwaar, maar ik stond onder druk om snel opnieuw te koersen. Ik ben in San Luis al meteen weer aan mijn seizoen begonnen, maar ik voelde: Dit gaat niet, ik vind mijn ritme niet. De knie was pijnvrij, maar mijn lichaam had zo veel arbeid in de revalidati­e gestopt dat ik fysiek niet op niveau geraakte. In de Tour van dat jaar ben ik er doorgezakt. Ik finishte pas dertiende, wat voor veel mensen niet goed genoeg was.”

Voor Evenepoel is genezen nu belangrijk­er dan koersen, vindt Van den Broeck: “Je moet je lichaam tijd geven. Als je in overdrive gaat, bekoop je dat altijd. Misschien haalt hij de Giro, maar dat zal zeker niet gemakkelij­k zijn.”

Muscle Memory

Als Evenepoel over drie weken opnieuw kan fietsen, resten hem nog drie maanden voor de start van de Ronde van Italië. Kan hij daarin zijn beste conditie vinden zonder te overhaaste­n? Jan Bourgois, professor inspanning­s- en sportfysio­logie aan de UGent, noemt het “koffiedik kijken”. Hij vindt het sowieso geen goed idee om de revalidati­etermijn te laten afhangen van een specifieke competitie.

“Je moet er rekening mee houden dat Evenepoel nog een jonge atleet is. En in duursporte­n zijn het de jaren die de echte toppers maken. Bij een oudere atleet, die zijn basispakke­t al helemaal heeft ingevuld, zou ik zeggen dat het haalbaar is om in drie maanden klaar te zijn, ook als je voordien acht weken niet op de fiets hebt gezeten. We zien dat topsporter­s een soort muscle memory hebben, dat ervoor zorgt dat ze sneller dan recreanten hun beste niveau terugvinde­n. Alleen is dat interne geheugen gekoppeld aan het aantal jaar op het hoogste niveau. Evenepoel is relatief nieuw in de sport en daarom vraag ik me af of zo’n snelle revalidati­e bij hem de juiste weg is. Hoeveel tijd hij precies nodig heeft, hangt af van welke trainingsv­ormen en het aantal kilometer hij in de winter heeft kunnen doen en hoeveel detraining er ondertusse­n is (conditie die afneemt zodra je stopt met trainen, nvdr.). Je kan cardiovasc­ulair veel opvangen met alternatie­ve sporten als lopen, zwemmen of aquajoggin­g, maar een coureur moet nog altijd op de fiets zitten. Een renner van 21 jaar zou ik zeker niet pushen. Ik ben er zeker van dat er bij Deceuninck – Quick-Step voldoende verstandig­e mensen zijn om dit op een correcte en verantwoor­de manier aan te pakken.”

 ??  ??
 ?? FOTO GETTY IMAGES ?? Remco Evenepoel laat ook de komende drie weken de fiets op stal.
FOTO GETTY IMAGES Remco Evenepoel laat ook de komende drie weken de fiets op stal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium