Het Belang van Limburg

“Hebben elk één concurrent minder”

Over twee weken rijden Greg Van Avermaet (35) en Oliver Naesen (30) hun eerste wedstrijd als ploegmaats: de Ronde van Valencia. We confronter­en beide kopmannen met vier stellingen over hun nakende samenwerki­ng.

-

1tien Na vier jaar Lotto-Soudal en

jaar het Amerikaans­e BMC/CCC belandt Van Avermaet nu in een Frans team. Een nieuwe wind.

Van Avermaet: “In het verleden kregen Franse ploegen soms een negatieve connotatie, maar tegenwoord­ig is er amper verschil. De aanpak is wel losser. Kwam je bij BMC vijf minuten te laat op een meeting, werd je op de vingers getikt. Kom je hier vijf minuten te laat, ben je nog bij de eersten.”

2 Oliver Naesen moet het stellen met de kruimels die Van Avermaet laat liggen.

Van Avermaet: “Niet akkoord. Oli is geen concurrent, maar een vriend. We hebben geen beurtrol afgesproke­n. We starten op gelijke voet en zullen eerlijk zijn met elkaar.”

Naesen: “Mocht ik elk jaar twee klassieker­s hebben gewonnen, zou ik wel in mijn gat gebeten zijn... Maar ik heb zelf gevraagd achter de komst van een extra kopman. De voorbije jaren waren Greg en ik elkaars concurrent­en, nu hebben we elk één concurrent minder. We moeten ons ook niet opofferen voor elkaar. Nu op kop rijden als je niet Wout of Mathieu in de ploeg hebt, dan win je echt de prijs van den domste.”

Van Avermaet: “Dat Oli en ik nooit problemen zullen hebben, lijkt een utopie. Zelfs met mijn vrouw heb ik soms conflicten, maar dat moet je snel uitpraten.

Zeker voor mij wordt dat een oefening. Meteen na een verloren koers ben ik een moeilijke mens. Oli zal mij dan tijd en ruimte moeten geven om even mijn emoties te uiten.”

Naesen: “Dat komt goed. Van de 1100 uren die ik per jaar fiets, zijn er dat 800 samen met Greg. Ken jij collega’s die per jaar zoveel uren met elkaar babbelen?”

Van Avermaet: “Ik denk dat we binnen tien jaar nog steeds vrienden zijn.”

3om Een renner van 35 is te oud

een voorjaarsk­lassieker te winnen

Van Avermaet: “Mijn explosivit­eit is nog niet afgebot. Mijn piekvermog­en is nog hetzelfde als vroeger. Ook de mentalitei­t is nog intact.”

Naesen: “Hij is hier niet om uit te bollen. Als je hem vraagt: morgen om half tien trainen? Mag je zeker zijn dat hij om negen uur al is vertrokken.”

Van Avermaet: “Na tien jaar ben ik veranderd van trainer: Jean Baptiste Quiclet, die de voorbije jaren Romain Bardet trainde. Hij zorgt voor nieuwe prikkels. Zo focust hij meer op duurtraini­ngen. In december moest ik soms ritten van zes uur maken. Dat deed ik voordien nooit. Met kerst mocht ik vier dagen niet fietsen. Dat had ik nog nooit gedaan.”

4 Met Wout van Aert versus Mathieu van der Poel lijkt het klassieke wielrennen wel een nieuw tijdperk ingeslagen.

Van Avermaet: “Ik ben fan van hun attractiev­e manier van koersen. Toen ik de Ronde van Vlaanderen thuis op tv zag, vroeg ik mij af of ik mee had gekund met hen of niet. Als ik mijn topniveau haal, ben ik overtuigd van wel.” Naesen: “Leg je de uitslagen van Wout en mij in het voorjaar 2019 naast elkaar, kwam ik er als beste uit. Zeg je dat na 2020, verklaren ze mij zot, want Wout reed vorig jaar 5 km/u sneller - zoals Eddy Merckx. Maar hij is ook niet duizend keer sterker dan ik. Ook Wout en Mathieu zijn geen robotten en hebben geen garanties dat ze sowieso gaan winnen.”

GYMNASTIEK

 ?? FOTO BELGA ?? Greg Van Avermaet: “Meteen na een verloren koers ben ik een moeilijke mens. Oli zal mij dan tijd en ruimte moeten geven.”
FOTO BELGA Greg Van Avermaet: “Meteen na een verloren koers ben ik een moeilijke mens. Oli zal mij dan tijd en ruimte moeten geven.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium