Het Belang van Limburg

142 vluchtelin­gen vinden weg naar Limburgse zorgsector

Via een Europees project hebben 142 vluchtelin­gen de voorbije drie jaar geproefd van een job in de Limburgse zorgsector. Een tiental vluchtelin­gen kon ook effectief aan de slag in de zorg.

- Miranda Gijsen

Via het euregional­e project ‘In de Zorg Uit de Zorgen’ hebben de christelij­ke vakbond ACV, het Limburgs Platform voor Vluchtelin­gen, het Internatio­naal comité en thuiszorgo­rganisatie Familiehul­p de weg naar een job in de zorg vergemakke­lijkt voor erkende vluchtelin­gen die in ons land mogen blijven wonen en werken. Het project kwam er als reactie op de grote instroom van vluchtelin­gen in Europa in 2015. “We wilden samen onderzoeke­n hoe we op een positieve manier konden bijdragen aan de integratie van en de beeldvormi­ng over vluchtelin­gen”, zegt Dirk Van Laethem, operatione­el directeur van Familiehul­p. “In Limburg vonden op deze manier 142 vluchtelin­gen de weg naar de zorgsector. Een tiental vluchtelin­gen is intussen effectief aan de slag in de zorg.”

De zorgsector kampt al enkele jaren met een tekort aan verzorgend­en, verplegend en ander personeel. Door de vergrijzin­g zal de vraag naar zorg alleen maar toenemen.

“Daarom heeft het provincieb­estuur 200.000 euro geïnvestee­rd in dit project”, zegt gedeputeer­de van Economie Tom Vandeput (CD&V). “Limburg heeft de ambitie om uit te groeien tot het zorglabo van de Euregio. Om die rol te kunnen vervullen, mag geen enkele helpende hand verloren gaan. Elk Limburgs talent moet en zal aangesprok­en worden. Dat is trouwens ook een van de uitgangspu­nten van het ontwikkeli­ngsplan SALKTurbo.”

Taal

Vluchtelin­gen zijn vaak onvoldoend­e vertrouwd met de verschille­nde zorgberoep­en in ons land. Eenvoudigw­eg omdat die zorgcultuu­r er in hun land van herkomst helemaal anders uitziet. “Daarnaast moet je als organisati­e ook aandacht hebben voor de praktische en emotionele ondersteun­ing, van kinderopva­ng over vervoer tot taal”, aldus Van Laethem.

“De eerste dagen als vrijwillig­er bij kinderopva­ng De Speelboom in Houthalen-Oost waren voor mij erg spannend”, getuigt een

Turkse vluchtelin­ge, die liever anoniem blijft. “Ik was vooral bang dat ik de collega’s of kinderen niet zou begrijpen. Maar door op de werkvloer te staan, oefen je de taal en leer je de cultuur kennen. Ik kijk dus positief terug op die ervaring. Eind juni rond ik mijn opleiding Nederlands af. In mijn thuisland was ik leerkracht natuurwete­nschappen, het is mijn droom om ooit opnieuw voor de klas te staan.”

Valkuilen

Niet elke werkgever staat meteen te springen om iemand met een vluchtelin­genstatuut aan te werven. “Onbekend is vaak onbemind. Het wekt soms weerstand op binnen een organisati­e en bij klanten. Toch heeft dat ons er niet van weerhouden om de uitdaging aan te gaan om de talenten van deze mensen te ontdekken en in te zetten in onze organisati­e”, stelt Van Laethem. “Daarom delen we donderdag graag onze bevindinge­n tijdens een online congres. Ik ben ervan overtuigd dat dit projectmod­el ook werkt voor mensen met een beperking of migratieac­htergrond.”

Maar om nieuwkomer­s voldoende te laten instromen op de arbeidsmar­kt, moet er ook een garantie zijn op voldoende inkomen. “We hebben gemerkt dat bij een gedeelteli­jke tewerkstel­ling of het starten van een opleiding, de vergoeding die zij ontvangen wegvalt. Het inkomen dat vervolgens overblijft, is te klein om te overleven. En dat is jammer, op die manier verlies je gemotiveer­de arbeidskra­chten”, besluit Van Laethem.

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? “We wilden onderzoeke­n hoe we op een positieve manier konden bijdragen aan de integratie van en de beeldvormi­ng over vluchtelin­gen”, zegt Dirk Van Laethem, operatione­el directeur van Familiehul­p, samen met gedeputeer­de Tom Vandeput.
FOTO SVEN DILLEN “We wilden onderzoeke­n hoe we op een positieve manier konden bijdragen aan de integratie van en de beeldvormi­ng over vluchtelin­gen”, zegt Dirk Van Laethem, operatione­el directeur van Familiehul­p, samen met gedeputeer­de Tom Vandeput.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium