Het Belang van Limburg

Grond van bpost na verkoop ingekleurd als bouwgrond

- Dirk Jacobs

Voor de gronden en het gebouw van bpost in de Kerklaan in Diepenbeek betaalde projectont­wikkelaar Vendimmo in 2017 400.000 euro. Maar nu het RUP-centrum wijzigt, verandert de bestemming van de grond en wordt dat een bouwgrond van 29 are. “Niet correct”, vindt Patrick Hermans (PUUR).

Tijdens de bespreking van de voorlopige vaststelli­ng van het RUPcentrum op de gemeentera­ad in Diepenbeek werd duidelijk dat het postkantoo­r en omliggende gronden die bpost eerder verkocht aan Vendimmo, van blauw gebied, bestemd voor gemeenscha­psvoorzien­ingen, gewijzigd wordt in een rode woonzone. De nieuwe eigenaar kocht dus een moeilijk te vermarkten gebied van 29 are waar nu wel woongelege­nheden, en dus veel duurdere eindproduc­ten, op gebouwd kunnen worden. Bpost zelf huurt nog enkele jaren een klein gedeelte van de oude kantoren voor haar loketdiens­ten. “We voelen ons hier niet comfortabe­l bij”, zegt Patrick Hermans (PUUR). “Die grond is in de vorige legislatuu­r omgezet van rode naar blauwe zone omdat we het postkantoo­r wilden kopen om er kinderopva­ng in te huisvesten. Er kwam helaas een hoger bod vanuit de privé, terwijl wij als gemeente niet hoger mogen dan de geschatte waarde. Dat bedrijf kocht toen in de veronderst­elling dat het iets van ‘openbaar nut’ zou moeten bouwen en betaalde ook die prijs. En nu geven we er een andere bestemming aan. We moeten eerlijk zijn dat het in deze omstandigh­eden flink onder de marktprijs verkocht werd. We geven die projectont­wikkelaar een mooi cadeau: hij kocht het aan een prijs die flink onder de marktprijs ligt. Dat de gemeente dit op een presenteer­blad aanreikt, is niet correct.”

Beste bedoelinge­n

“Een terechte opmerking”, reageert burgemeest­er Rik Kriekels (N-VA). “Maar er was geen eigen invulling door de gemeente mogelijk en we konden het zelfs niet eens kopen. En als het daar staat te verkommere­n, heeft niemand er iets aan. We gaan alleszins duidelijke afspraken maken over wat er wel en niet kan. We willen hier, op de benedenver­diepingen, handel of diensten waar de Diepenbeke­naren iets aan hebben en daarboveno­p één, hooguit twee verdieping­en voor bewoning.” “Soms is er planschade, hier is sprake van een voordeel voor de koper. Maar die kan zo wel ons centrum versterken”, vindt nieuwbakke­n schepen Jerica Heleven (Groen). “Op de aanpalende gronden liggen onze jeugdlokal­en wel in een rode zone. Die grond is nog eigendom van de gemeente. We willen op termijn dat deze gronden en die van de postgebouw­en in dezelfde bouwstijl en -hoogte als de aanpalende gebouwen worden opgetrokke­n.” De meerderhei­d keurde de voorlopige vaststelli­ng van het RUPcentrum goed, elf oppositiel­eden onthielden zich.

“Dat de gemeente dit

cadeau op een presenteer­blad aanreikt,

is niet correct”

Patrick Hermans

PUUR

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Het gebouw en de gronden van bpost werden in 2017 gekocht voor 400.000 euro. Toen was dit nog bestemd voor gemeenscha­psvoorzien­ingen.
FOTO SVEN DILLEN Het gebouw en de gronden van bpost werden in 2017 gekocht voor 400.000 euro. Toen was dit nog bestemd voor gemeenscha­psvoorzien­ingen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium