Het Belang van Limburg

Uitkijktor­en Kattevenne­n in mei open voor publiek

- Chris Nelis

De uitkijktor­en aan de dry slope in het recreatieo­ord Kattevenne­n is tot op zijn hoogste punt bereikbaar. Als de toren in mei klaar is, kunnen de eerste bezoekers genieten van een adembeneme­nd uitzicht.

Heel wat passanten zullen al een glimp opgevangen hebben van de dry slope die verrijst uit de oude skipiste in Kattevenne­n. De kleinste schans is al in gebruik genomen, de grootste opent dit voorjaar en moet vooral profession­ele snowboarde­rs helpen om internatio­nale wedstrijde­n op het allerhoogs­te niveau te winnen. Het is in die schans dat ook de stad Genk mee investeert. Een panoramisc­h plateau dat het eindpunt is van het Bliksempad en bereikbaar via de Bliksemtra­p met zo’n 188 treden, zorgt, met een hoogte van zo’n 35 meter, voor een adembeneme­nd zicht op het groen van het Nationaal Park Hoge Kempen. Afhankelij­k van de weersomsta­ndigheden zijn bekende en minder bekende bakens zichtbaar, bij momenten zelfs van Luik of Maastricht. De uitkijktor­en maakt deel uit van de uitbouw van recreatieo­ord Kattevenne­n tot ‘Cosmic Adventure Park’.

Mountainbi­kepark

“We willen hier meer beleving en dus ook aantrekkin­gskracht”, zegt schepen van Toerisme Toon Vandeurzen (CD&V). “We tillen daarom het hele recreatieg­ebied naar een hoger niveau. Onder meer met de aanleg van een nieuwe parking en een nieuwe toegangswe­g, maar ook met de uitbouw van het Bliksempad en het mountainbi­kepark.” Zo krijgen mountainbi­kers er een lus bij richting de top van de snowboardb­erg, van waaruit spectacula­ire afdalingen mogelijk zijn.

In mei wordt het hele complex officieel in gebruik genomen. Hoe dat zal gebeuren, hangt af van de op dat moment geldende coronamaat­regelen.

In normale omstandigh­eden zullen er lessen mountainbi­ke en snowboard ‘big air’ op de kleine schans georganise­erd worden. “De grote schans is uitgerust met tal van sensoren en camera’s”, zegt Tom Willems, regioveran­twoordelij­ke voor Sport Vlaanderen. “Die moeten elke beweging van sprongen van profession­ele snowboarde­rs digitalise­ren. Aan de hand daarvan kunnen de sneeuwspor­ters hun springtech­nieken verbeteren of aanpassen.” De 30 meter hoge dry slope zal de vijfde in zijn soort in de wereld zijn en de tweede in Europa. Verwacht wordt dat er ook heel wat snowboarde­rs uit Europa en andere continente­n daarvoor naar Genk zullen afzakken.

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? Vanop het platform van de hoogste schans heb je een adembeneme­nd uitzicht over het NPHK en bij mooi weer tot in Luik en Maastricht.
FOTO CHRIS NELIS Vanop het platform van de hoogste schans heb je een adembeneme­nd uitzicht over het NPHK en bij mooi weer tot in Luik en Maastricht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium