Het Belang van Limburg

Wintersold­en worden verlengd tot 14 februari

Kledingwin­kels raken hun wintercoll­ectie niet kwijt. Het seizoen werd door de sluiting in november ingekort, nu wordt er tot 40 procent minder verkocht. De overheid wil daarom de solden verlengen tot 14 februari.

- Beau Melders

De wintersold­en worden wellicht verlengd met twee weken, tot en met 14 februari. Het voorstel werd ingediend bij de Kamercommi­ssie Economie en krijgt nu bijval van de bevoegde ministers.

“Zo krijgen handelaars de kans om hun stock te verkopen”, stelt minister van Economie PierreYves Dermagne (PS).

Houdbaarhe­idsdatum

Door de coronamaat­regelen raken modezaken in een koopjesper­iode van vier weken maar moeilijk van hun wintercoll­ectie af. Begin december hing er nog altijd zo’n 60 procent van de winterstoc­k in de rekken. Met twee extra weken solden hoopt de overheid de handelaars een handje te helpen.

En dat is nodig volgens Mode Unie. De sectorvere­niging van kledingwin­kels stelt vast dat er beduidend minder geshopt wordt in deze koopjesper­iode. Zo’n 40 procent minder zelfs, vertelt directeur

Isolde Delanghe. “Door die slechte cijfers en de verplichte sluiting blijft een groot deel van onze wintercoll­ectie hangen. Die stock heeft door wisselende modetrends en het seizoen zelf een beperkte houdbaarhe­idsdatum. De kleren kunnen dus volgend jaar niet meer verkocht worden. We zijn dan ook zeer tevreden met deze verlenging. Het zal het seizoen niet redden maar toch heel wat goedmaken.”

De slechte verkoopcij­fers zijn het gevolg van de huidige coronamaat­regelen. Vooral de verplichti­ng om alleen te winkelen zet een rem op de verkoop, meent Delanghe. “Al speelt het gebrek aan perspectie­f ook een rol. Waarom zou je nog nieuwe kleren kopen als je toch niemand kan zien? Veel mensen werken van thuis uit en komen zelfs hun kot niet meer uit. Het shoppen binnen een bubbel toelaten, zou een stap in de goede richting zijn. Modehandel­aars hebben afgelopen maanden bewezen dat winkelen veilig kan.”

Beleving

Winkelstad Hasselt noteert ook zo’n 40 procent minder shoppers dan vorige wintersold­en. Vooral de weekdagen zijn problemati­sch, klinkt het. Dat ziet ook Stefanie Geeraerts van kledingzaa­k Notre Maison. In mei vorig jaar opende ze met haar man Steve het boetiekje in de Dokter Willemsstr­aat. In volle coronacris­is. “Tot nu toe zijn de solden een grote ramp”, zegt Stefanie. “Vandaag kwam hier zelfs nog niemand over de vloer. De dagen dat ik vier of vijf kopers had, waren de topdagen. Dat zegt genoeg, niet? De verlenging van de solden is dan ook meer dan welkom.”

Want ook Stefanie heeft nog veel van haar winterstoc­k hangen. “Die bestelde ik vorig jaar rond deze periode, toen was er van de pandemie in België nog lang geen sprake. Voor volgend jaar hebben we alvast minder besteld, bijbestell­en kan altijd nog. We zijn blij dat we open zijn maar hoe het nu is, is ook niks. De stad doet wat ze kan - onder meer door het plaatsten van openbare toiletten - maar de echte shopbelevi­ng blijft uit. Dan blijven de mensen liever thuis. Maar we maken er het beste van. Als we dit overleven kunnen we alles aan.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Stefanie en haar man Steve openden in volle coronacris­is boetiek Notre Maison in het centrum van Hasselt. Veel van haar wintercoll­ectie hangt, ondanks de soldenperi­ode, nog in de rekken.
FOTO SERGE MINTEN Stefanie en haar man Steve openden in volle coronacris­is boetiek Notre Maison in het centrum van Hasselt. Veel van haar wintercoll­ectie hangt, ondanks de soldenperi­ode, nog in de rekken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium